"Nu inför påsk behöver skolan hjälp av er vårdnadshavare.
Vi uppmanar vårdnadshavare till elever i grundskola att uppmuntra sina barn att INTE genomföra påsk.
Påsken är den tid på året då vi konsumerar mest socker, hela 500 procent mer än under övriga året. Det höga sockerintaget kan få allvarliga följder.
Enligt vetenskapen får vi vid för högt intag av socker högre blodfetter och stelare kärl, dessutom ökar risken för diabetes. Vi riskerar också att drabbas av cancer och demens av för mycket socker.
Det är vårdnadshavarens ansvar att eleverna inte får dåliga matvanor redan under uppväxten. Elever som har ätit för mycket socker riskerar övervikt och därmed sämre kondition. Dålig kondition leder i sin tur till sämre prestationsförmåga och därmed sämre skolresultat. Hjälp oss att hjälpa era barn till en god utbildning! Genomför inte påsk!”
Så hade det kunnat stå i ett utskick från skolan om de hade samma syn på de svenska sederna som de verkar ha på ramadan. För utskicket som ligger till grunden för den ”påskvarning” jag skrivit handlar om ramadan och fastan. Utskicket har fått utstå hård kritik, då de pekar ut en viss grupp och lägger ett betydligt större problem på deras ansvar.
I en artikel på helagotland.se kan vi läsa att skolan i meddelandet informera om att de elever som inte äter och sover tillräckligt inte orkar koncentrera sig i skolan och på skolarbetet. Det uppges också att elever som inte sovit och inte ätit också får sämre humör och lättare råkar i konflikt med andra.
Få kan ha åsikter om det som skolan beskriver, men trötta och hungriga elever är knappast något som enbart händer fastande elever under ramadan.
På Region Stockholms hemsida kan man läsa om en undersökning som gjordes i Köln 2007. Där tillfrågades 11–15-åringar om sin sömn och 12 procent rapporterade sömnsvårigheter varje natt medan sömnsvårigheter förekom ibland hos 76 procent av de tillfrågade.
Att elever av olika anledningar hoppar över skolmaten är inte heller något problem som är isolerat till muslimer under ramadan. Vilket knappast kan komma som en överraskning för någon av oss.
På tal om hungriga elever har det den senaste tiden diskuterats möjligheten att skolorna även ska servera frukost till eleverna. Orsaken bakom förslaget är att många barnfamiljer har drabbats hårt av den ekonomiska krisen och har därmed inte råd att ge barnen den frukost de skulle behöva. Inte heller detta problem kan härledas till kultur eller religion.
Både sömnproblem hos barn och hungriga elever är problem som ska tas på allvar, men som vanligt ser vi de vanliga svenskarnas problem som personliga, medan problem som kan kopplas till personer annan härkomst eller tro ofta anses vara kulturella och därmed problem inom hela gruppen.
Det är viktigt att skolan är på hugget i dessa frågor men de borde ta sig an problemet under hela skolåret. Visserligen kan enskilda helger ha egna kulturella yttringar som knappast gynnar elevernas studier eller framtid. Jag tänker då på de luciavak som jag själv medverkade på under min skolgång. Där vi under intag av alkoholhaltiga drycker höll oss vakna fram till morgonen för att kunna ge oss ut och lussa för vissa utvalda lärare. Något som inte gynnade skolarbetet.
Eller för den delen Valborgsfirandet som inte sällan innehåller stora mängder alkohol bland ungdomar.
Men jag har svårt att se massutskick där vårdnadshavare uppmanas att ställa in lucia eller valborg för att helgerna har inslag av dåliga kulturella yttringar. Då ska skolan inte heller påtala för vårdnadshavare att uppmana sina barn och ungdomar att inte genomföra ramadan.
Däremot har skolan ett ansvar för de elever som är för sömniga eller för hungriga för att ta till sig av utbildningen, oavsett vilken tid på året det sker. Och skulle det inträffa på grund av ramadan då får man ta den diskussionen där och då.