Biljettköp börjar att likna optionsaffärer

En spekulation beroende av tajming och tur för att man ska få bästa möjliga resultat.

Glada eller missnöjda spekulanter?

Glada eller missnöjda spekulanter?

Foto: Tobias Wallström/arkiv

Ledare2023-05-11 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag saknar tiden när gotlänningarnas biljettpriser på färjorna var fasta och när man inte behövde betala extra för att biljetterna överhuvudtaget skulle vara ombokningsbara. Det borde vara de rimliga villkoren för en öregion där färjorna är det enda alternativet förutom flyget för att ta sig till och från fastlandet.

Att köpa färjebiljett nuförtiden liknar mer och mer någon typ av optionsaffär, en spekulation beroende av tajming och tur för att man ska få bästa möjliga resultat.

Egentligen är jag ju för att alla resenärer på Gotlandsfärjorna ska ha samma villkor, men när det gäller rörliga priser så är det ju definitivt lättare att svälja för sällanresande fastlänningar än för gotlänningar som är beroende av färjorna ofta och året runt.

Sjunkande bränslepriser har nu fått Destination Gotland att på nytt sänka biljettpriserna, i ett andra steg efter årsskiftets rekordhöjning. Men det är någonstans mellan svårt och omöjligt att bedöma sänkningens omfattning och hur det i grunden påverkar villkoren för resenärerna. Marcus Risberg, Destination Gotlands vd, säger till Helagotland:

– Vi har både fler avgångar med Alla plus bilen-paket, och fler platser på befintliga avgångar med de här paketen. Så det är en ökad tillgänglighet av dem också, och allt kombinerat är ett resultat av lägre bränslepriser.

Men en av dem som kommenterar nyheten på Helagotland konstaterar att biljetten i maj blev dyrare än den i april.

Med dessa rörliga priser är det inte lätt att veta när man ska boka. Priserna går upp och ner och tidpunkten, när man väljer att boka, påverkar priset. Ska man välja ombokningsbar biljett eller inte? Det är också en form av vadslagning. Själv väljer jag aldrig ombokningsbar biljett, bland annat men inte enbart på grund av att jag ofta är förhållandevis sent ute med bokningen. Hittills har jag sparat mer än nog på det för att ta kostnaden med ett snett leende, om en bokad biljett någon gång visar sig oanvändbar. Å andra sidan kan det ju vara bra om biljetten är ombokningsbar, om bolaget får för sig att sänka priserna på de biljetter som man redan köpt.

Biljettpriserna sätts i enlighet med avtalet mellan Destinationen och staten. Jag vill hoppas att den nya upphandlingen slutar i ett avtal som sätter en bortre parentes för biljettprisexperimentet. Gotlänningarna behöver fastare spelregler.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.