Även Gotlandshem måste ta sitt ansvar i dessa tider

Svensk ekonomi sitter ihop som en kedja eller ett spindelnät och händer det något i en del av systemet drabbas också andra delar.

Joakim Martell vd och Peter Norman, ordförande för Gotlandshem

Joakim Martell vd och Peter Norman, ordförande för Gotlandshem

Foto: Emil Lundberg

Ledare2022-09-30 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hyreshöjningar på 10 procent signalerar Gotlandshems vd Joakim Martell inför de årliga hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen i en artikel i GT. Om det inte är ett signal som ingår i ett förhandlingsspel och Gotlandshem ”bara” tagit ifrån tårna för att sedan minska sina krav, är det i mina ögon en ansvarslös signal. Ett signal som utifrån Gotlandshems över 4 600 lägenheter skulle kunna drabba mellan femton och tjugo procent av öns hushåll. Mellan tummen och pekfingret.

Socialdemokraternas ekonomiska seminarium under årets Almedalsvecka gästades av Brigitte Granville, professor i internationell ekonomi och ekonomisk policy vid Queen Mary University of London. Granville har bland annat forskat kring inflation och skrivit boken ”Remembering inflation”.

På frågan vad som skulle vara bästa metoden att stoppa inflationen svarade hon: ”Stop the war”.

De prisökningar vi nu ser är, enligt expertisen, följder av pandemin och Putins anfallskrig mot Ukraina. Här i Sverige kan vi inte göra så mycket åt det faktum att krig alltid är inflationsdrivande. Vilket krig är enligt Granville. 

Inflationen är här för att stanna och då måste alla som påverkar det ekonomiska systemet ta sitt ansvar för att inte förvärra situationen. Alla förlorar i köpkraft när priserna ökar. Såväl privatpersoner som företag. Men om alla kräver kompensation kommer inflationen att öka och vi riskerar att hamna i en negativ spiral där kompensationen äts upp. 

Jag har tidigare beskrivit hur tuff och svår de kommande löneförhandlingarna kommer att bli. Den förhandlingsordning och det ansvar parterna på arbetsmarknaden tagit sen krisen på 1990-talet har gynnat arbetstagarna på ett mycket bra sätt. Lönerna har ökat mer än inflationen och vi har fått det som heter reallöneökningar under mer än 20 år. 

Den nu stigande inflationen kommer att äta upp stora delar av de ökningarna och många löntagare vill kompenseras. Men om lönerna ska öka med omkring 10 procent måste arbetsgivarna höja priset på sina varor med lika mycket, samtidigt som de måste höja priserna för de andra ökande kostnaderna och då ökar inflationen och den löneökning arbetstagarna fått äts återigen upp av prisökningar. 

Så arbetsmarknadens parter måste tas sitt ansvar av samma orsak som Gotlandshem måste ta sitt. Oskäliga hyreshöjningar drabbar inte bara hyresgästerna utan det skulle slår mot det ekonomiska systemet. Men hur tänker han nu funderar nog några av er. Jo, när priserna på varor och tjänster ökar, samtidigt som konsumenternas inkomster förblir oförändrade måste konsumenterna välja bort saker de tidigare köpt. Företag som säljer varor och tjänster får sälja mindre och vi riskerar att få se både uppsägningar och konkurser. De som förlorar sina arbeten tappar också inkomst vilket gör att deras inköp minskar och så vidare.

Om nu hyrorna ökar oskäligt mycket spär det på den negativa spiralen och drabbar som ni förstår inte bara hyresgästerna utan även gotländska företag som säljer varor och tjänster. 

I spåren av pandemin och Putins anfallskrig mot Ukraina drabbas alla av de problem som världsekonomin brottas med. Vi i Sverige kan inte göra mycket åt den höga inflationen förutom att försöka minska dess verkan. Därför måste alla aktörer som på ett eller annat sätt påverkar människors ekonomiska situation ta sitt ansvar. Och dit räknar jag Gotlandshem, som med sina över 4 500 lägenheter också måste ta sitt ansvar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.