För att komma åt ojämställda löner vill fackförbundet Unionen till exempel att lagen om krav på lönekartläggning ska göras semidispositiv, det vill säga gå att förhandla bort för att ersättas i kollektivavtal.
Alla arbetsgivare är redan skyldiga att göra en lönekartläggning, har man minst tio anställda ska man även dokumentera arbetet.
Problemet enligt Unionen är att lagen inte följs av 40 procent av arbetsgivarna och deras lösning är alltså att dela upp kravet så att det gäller i lag för alla utan kollektivavtal och i övrigt att fack och arbetsgivare ska komma överens om något i kollektivavtal som redan är formulerat i lag?
Lönekartläggningen ska dessutom redan göras tillsammans med facket. Så Unionen kan redan i dessa processer "ta sitt ansvar" istället för att kräva att man ska krångla till det för alla.
Många menar också att arbetet med det förebyggande arbetsmiljöarbetet kommer att kidnappas av arbetsgivarna om inte facket utser skyddsombud. Man menar att om arbetsgivaren skulle utse skyddsombud skulle denne kunna välja någon som bara går arbetsgivarens ärenden.
För det första är det arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön. Om man ser mellan fingrarna är det alltså man själv som ställs till svars. För det andra är arbetsgivare och anställda inte motparter i arbetsmiljöarbetet.
För det tredje gäller Arbetsmiljölagen oavsett vem som utser skyddsombud. Det finns inget som talar för annat än att det bästa, smidigaste och mest logiska är att det är de anställdas organisationer som utser skyddsombuden. Det finns många bra argument för detta utan att man behöver ge sken av en maktlöshet mot arbetsgivaren som inte existerar.
Sen har vi aktörer som inte uppfyller kraven i sina uppdrag i vård, skola och omsorg (och som inte försvaras av någon). Ibland föreslås lösningen vara att ändra om hela regelverket för att komma åt dem som inte följer befintliga regler.
Ett annat förslag skulle kunna vara att skriva tydligare avtal om kraven och tydliga formuleringar om vad som händer om de inte följs, oavsett om det gäller en privat eller offentlig aktör.
Ibland finns dock goda skäl att se över regelverk.
En busschaufför berättar i GT om en orimlig minutplanering för en verksamhet som är extremt svår att styra på minutbasis, nämligen kollektivtrafiken. Man häpnar när man läser om allt chauffören ska hinna med på fem minuter innan hen ger sig iväg. Och i samma minut som man ankommer till en hållplats ska man avgå därifrån.
Både facket och arbetsgivaren (Gotlandsbuss) konstaterar att man följer det kollektivavtal som parterna kommit överens om.
En överenskommelse som verkligen behövt en omvärdering. Frågan är hur den ens kunde läggas på bordet?
ALLNAKKU
Teisdag 5 mass: Massgaistdagen. Massgaistn är känd från visan som har samma melodi som ”Vårvindar friska”, och så kan man ju också kalla den pinande blåsten i mars månad.