Bättre kommunikation ger bättre magkänsla

Hur stort ska nödläget behöva vara?

Här kan förorena förorenat vatten.

Här kan förorena förorenat vatten.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Ledare2023-11-14 08:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Om jag blir magsjuk har jag sannolikt mig själv att skylla. För ett par timmar sedan kom jag på mig själv med att ha klunkat i mig en skopa vatten från kökskranen, som jag brukar göra. Och det var inte första gången som vanans makt överröstat alla varningar. Jag borde sätta en lapp på kranen så det inte händer igen. 

När jag var i Norge för ett par månader sedan noterade jag att livsmedelskedjorna tycktes sälja stora kvantiteter av vanligt vatten i femlitersdunkar. Relativt billigt också, vilket man ju inte väntar sig när man reser i den riktningen. Jag antar att det beror på alla högt belägna hytter utan bra brunnar och VA-anslutning. Det var åtminstone en sådan vistelse som var anledningen till att vi behövde köpa det.

Hoppas att mitt kranvatten blir tjänligt innan jag fullt ut hinner vänja mig vid att koka allt som ska intas. Och innan vatten på dunk blir en storsäljare för Gotlands livsmedelsbutiker.

Helagotland berättar om hur Region Gotland förser samhällsviktiga aktörer med tjänligt "nödvatten". Enskilda medborgare och andra lämnas åt sina egna öden, eller snarare åt sitt eget ansvar.

Jag tycker att det är en rimlig prioritering för att hantera ett problem som är irriterande – och möjligen riskabelt för oss tankspridda – men fullt möjligt att hantera.

Är det något man skulle önska så hade det ju varit att man i dessa uppkopplade tider, när de flesta av oss är nåbara i stort sett hela tiden, hade funnit ett effektivare sätt att sprida budskapet om att vattnet blivit ohälsosamt. I detta fall har ju inte konsekvenserna blivit så svåra att många blivit allvarligt sjuka eller tvingats uppsöka vård. Å andra sidan vet vi ju inte hur många som har drabbats av tillfälliga hälsoproblem som de gärna skulle ha sluppit.

Jag utgår ifrån att det av beredskapsskäl finns effektivare sätt att verkligen nå gotlänningarna om man bedömt att det hade varit befogat. Nu är det ju exempelvis bara en begränsad del av medborgarna som nåtts av det sms som Regionen sänt ut. Det finns ju sätt att exempelvis skicka meddelanden till alla mobiltelefoner som använts i ett område. Vad beror det på att man inte använde den möjligheten?

Det hade varit en överloppsgärning att dra i gång Hesa Fredrik för att varna allmänheten. Men är det kanske läge att exempelvis göra som i Danmark där det sedan 2014 varit obligatoriskt för medborgarna att ta emot post digitalt från offentlig sektor. Den vägen skulle man kunna meddela alla medborgare utan att de behöver oroa sig över om det är ett flyganfall förestående.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.