De flesta kommuner behöver fler invånare som bidrar till att upprätthålla välfärden, både med arbetskraft och med skattepengar. Så länge Sveriges befolkning ökar finns det ett utrymme för att växa men nu när regeringen jobbar för att stoppa invandringen till Sverige kommer kommunerna att behöva ta invånare av varandra för att växa.
Samtidigt som invandringen minskar är antalet födda barn fortsatt lågt. Även det ett faktum som regeringen antagligen applåderar då det talats om att slopa flerbarnsbidrag och annat som kan "stimulera" till att skaffa flera barn.
Det blir nämligen krångligt att bara hindra vissa grupper från att komma hit och från att föda barn. Lagarna gäller ju alla så när man vill stoppa grupper från vissa länder åker liksom Andersson och Pettersson och Lundström med av bara farten.
Enligt SCB:s statistik för första halvåret 2024 har Sverige en befolkningsökning med bara 1 600 personer. Samma period 2023 ökade befolkningen med 23 800. Fler utvandrar och färre föder färre barn. Det gäller både landet i stort och för Gotland.
För Gotland har befolkningen minskat med 140 personer, från 61 029 till 60 889 under första halvåret.
Tidigare beräkningar från SCB har pekat mot en ökning av befolkningen, till år 2030 räknade man med strax under 62 200, till 2040 pekade prognoserna mot en befolkning på över 63 000 personer och år 2070: 67 069 personer.
Ökningarna är störst i de äldsta åldersgrupperna, mellan 2024 och 2070 kommer antalet personer som är 70 år och äldre enligt prognosen att öka med nästan 37 procent.
Den inhemska befolkningens andel äldre ökar alltså och tillsammans med det faktum att den inflyttning som sker i hög grad verkar bestå av äldre personer, har vi en utveckling som väcker funderingar kring hur välfärden ska kunna lösas på sikt.
Man får hoppas att det pågår ständiga undersökningar kring orsaken till att människor väljer att lämna Gotland. Vi ska ha i åtanke att inflyttningen till Gotland är stor, under 2023 flyttade 2 660 personer hit. 220 personer i månaden, cirka 50 i veckan!
De allra flesta flyttar in från andra kommuner i Sverige.
Lika många (2 626) valde tyvärr att flytta härifrån till andra orter i landet. Sannolikt är utflyttningen till stor del naturlig i och med att unga lämnar för utbildning i andra delar av landet.
Svårare är så klart att undersöka varför folk inte flyttar hit.
Men man kan ju gissa. Det som lockar och attraherar är också det som gör livet lite krångligt för att upprätthålla relationerna med nära och kära. Det vill säga själva ö-läget.
Man kan ana att sommarens budskap om att Gotland är nedlusat med skränande turister inte bidrar till att locka hit nya gotlänningar.