Befolkningen ökar men osäkerheten framåt är stor

Gotland ökar ännu ett år antalet invånare men framåt riskerar vi att möta en kris i befolkningsfrågan.

Ett hot mot både befolkningsutvecklingen och precis allt annat i det gotländska samhället är kostnaden för att ta sig hit och härifrån.

Ett hot mot både befolkningsutvecklingen och precis allt annat i det gotländska samhället är kostnaden för att ta sig hit och härifrån.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2023-02-25 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Studera gärna diagrammet på Helagotland som visar utvecklingen av Gotlands befolkning de senaste tio åren. Få andra, om någon, region utanför storstäderna kan visa upp en så fin utveckling.

Från 57 241 år 2012 till 61 173 vid senaste årsskiftet. Plus 3 932 personer.

Samtidigt blir jag väldigt konfunderad när jag läser att fördelningen fastboende/sommargäster är 40-60 i de nya lägenheterna på Snäck

Som skrivits många gånger på denna sida tillför deltidsboende mycket till vår kommun och region och vårt län. Men fördelningen måste ha rimliga proportioner. 

Om alla hus, bostadsrätter och nybyggda lägenheter har ett så högt pris att inga, eller få, gotlänningar kan konkurrera, då pekar kurvan obönhörligen åt ett olyckligt håll i denna utveckling.

Jag håller med Meit Fohlin (S) om hennes oro och även i maktlösheten inför att det saknas genomförbara lösningar för att motverka utvecklingen.

Förbud och begränsningar av människor rätt att bo var de vill känns allt annat än fräscht och gångbart. 

Det som det sällan talas om i sammanhanget är säljarna. Även här infaller en uppgivenhet. För vem vill inte sälja till högstbjudande? 

Finns det möjligheter att säljarna kompenseras om de väljer att sälja till en fastboende? Kompenseras av vem? Ja, det är ju frågan. En sådan lösning är också upplagd för att förbigås, en köpare skriver sig här vid köpet och sen ändrar hen tillbaka till sin "riktiga" bostadsort.

Bopliktsspåret är mer prövat och kanske också den mest framkomliga vägen, för Visby innerstad tycker jag det finns större tyngd för boplikt eftersom man där kan hänvisa till världsarvet och vikten av att innerstaden inte blir ett museum eller gated community för välbeställda.

Ett annat hot mot både befolkningsutvecklingen och precis allt annat i det gotländska samhället är kostnaden för att ta sig hit och härifrån.

Än så länge syns inga tecken på att hotet är på väg att avvärjas. De höga priserna gäller och redan syns konsekvenser, avbokningar av kurser på folkhögskolan, lägre tryck inför turistsäsongen och stor oro hos alla som har nära och kära på var sin sida av Östersjön.

Yvonne Lindby är initiativtagare till en namninsamling och hon hoppas nu på ett möte med ansvarig minister Andreas Carlson (KD). Hon ska ha all credd för att orka dra igång ännu en namninsamling för att uppmärksamma gotlänningarnas självklara rätt att vara en del av Sverige. Hittills har drygt 11 000 skrivit på. 

Tidigare namninsamlingar, med lite olika krav på staten, har samlat många fler underskrifter. I samband med "Gotlandsupproret" 2012 samlades 108 000 namn ihop.

Gotlands ovärderliga dragningskraft genom naturen, lugnet, ljuset, stränderna och närheten kommer att bestå. Däremot råder inte samma beständighet för vårt utbud av kultur, butiker, krogar, skolor, sjukvård eller kollektivtrafik.

Men ett ljus i denna dystra tunnel vore ju att bostadsbristen skulle vara ett minne blott.

Socialdemokraterna och Moderaterna öppnar för skattehöjning. Moderaterna verkar ha utplånat alla sina politiska ambitioner och man undrar verkligen vad de har för mål med sin medverkan i styret?

Meit Fohlin (S) har själv påpekat att en skattehöjning slår hårdast mot de svagaste. 

Men det dröjde inte länge förrän detta verkar glömt.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.