Behöver katamaran bli en sådan mardröm?

När två skrov får förvandlas till en skorv.

Katamaranen på Bungeör i spillror.

Katamaranen på Bungeör i spillror.

Foto: Mikael Hamstedt

Ledare2022-11-12 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Havsbotten är ju nästan strösslad med gamla vrak från flera århundraden. Ibland har de gått under. Ibland har de sänkts avsiktligt, till exempel för att blockera en passage för fientliga fartyg, eller för att man bara velat bli av med dem. Är det då så farligt om en lettisk katamaran är inne på sin tredje månad på ett grund vid Bungeör, där den rullar runt för att undan för undan delas upp i allt fler delar.

Vi brukade behandla havet betydligt mera hänsynslöst än vi, förhoppningsvis, gör nuförtiden. Så sent som på 60-talet undervisades allmänheten i sjövett med rådet att seglares sopor skulle samlas i en låda som sedan skulle göras tung med stenar så att skräpet kunde dumpas utomskärs. Ned mer soporna på havets botten. Problemet löst!

Men undan för undan har ju kraven och förväntningarna höjts, även om det fortfarande finns exempel på gammalt lätsinne som jag inte ska gå in på här. Det är uppenbart, bland annat på grund av läsarreaktionerna på rapporteringen, att allmänheten i dag har högre förväntningar än att myndigheterna ska stå handfallna inför en långsam pågående nedbrytning av ett vrak i upplösningstillstånd.

Havet skulle kunna beskrivas som en allmänning. Havet har inga lätt identifierade ägare som har ett egenintresse, eller kan åläggas, att ta hand om sin mark. Staten har därför ett särskilt ansvar för havet. Det borde göra att vi har ett regelverk som gör att en båt på grund inte sjunker mellan stolarna medan man letar efter lagrum som tillåter ett resolut ingripande. Eller medan man letar efter juridiska skäl till varför man inte ska behöva göra något. Vilken typ av handlingsförlamning det rör sig om i just det här fallet kan jag inte avgöra.

Är det inte märkligt att man får betala för sig om man vill slänga en säng där den hör hemma när den tjänat ut, på återvinningen? Men en stor båt kan man dumpa längs Gotlands kust, en båt som för övrigt förutom allting annat säkerligen innehåller flera stycken sängar. Mikael Hamstedt berättar ju om platsen för grundstötningen:

– Det ligger madrasser, kläder och segel och allt möjligt där med. Det ser lindrigt talat ut som en soptipp.

I Sverige vill myndigheterna att allmänheten ska hantera sina sopor på ett ansvarsfullt sätt. Då borde det vara viktigt att en grundstött båt tas om hand innan den förvandlas till avfall som inte längre kan samlas ihop.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.