Cecilia Blomberg: Låt Gotland bli Gollywood

Med svenska produktionsrabatter för film- och tv-inspelningar kan Gotland kan bli Europas Hollywood.

Sverige är nästan ensamt i EU om att inte ha produktionsrabatter för film- och tv-inspelningar. Vad väntar regeringen på?

Sverige är nästan ensamt i EU om att inte ha produktionsrabatter för film- och tv-inspelningar. Vad väntar regeringen på?

Foto: HBO via AP/TT

Ledare2020-07-23 18:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland uppskattas med sina unika miljöer inte bara av gotlänningar och turister, utan även av filmskapare och regissörer. Ön har dramatisk och skiftande natur, men är ändå så pass liten att det snabbt går att förflytta sig mellan olika inspelningsplatser. Men i år har coronapandemin satt stopp för alla planerade dramaproduktioner och reklamfilmsinspelningar (GA 23/7)

Att spela in film är ingen liten affär. Det skapar arbetstillfällen för fotografer, ljudanläggare och assistenter, och även för hotell- och restaurangbranschen. Film är därför viktigt för Gotland, och de flesta boende är positiva till att film spelas in. 

Därför var både glädjen och besvikelsen stor när HBO år 2016 visade intresse för att spela in den internationella megasuccén Game of Thrones på Gotland, men drog sig ur. Ett skäl tros vara Sveriges avsaknad av produktionsrabatter vid filminspelningar.

Mycket av Game of Thrones spelades in på Nordirland. Sedan inspelningarna började 2010 beräknar filmagenturen NI Screen att det bidragit till den lokala ekonomin med hisnande 2,8 miljarder kronor. Turister och fans har följt i spåren av succén. Enligt Nordirlands turistcenter har 350 000 människor tack vare serien vallfärdat dit, och i sin tur spenderat 563 miljoner kronor varje år. Bara under de första fyra säsongerna skapade serien mer än 900 heltidstjänster och 5 700 deltidsjobb.

Ett annat exempel på vad en stor produktion kan betyda för en ö är inspelningarna av Sagan om Ringen-trilogin på Nya Zeeland. Innan Sagan om Ringen var Nya Zeeland bara Nya Zeeland. En uppsättning lustigt formade öar fyllda med får, några miljoner människor och fina bergskedjor. Beläget vid världens ände, elva timmar med flyg från Hong Kong. Den internationella berömmelsen begränsades till lamm, nötkött och mejerier. Men Sagan om Ringen förvandlade landet till en turistmagnet med egna filmindustrier. Trots att 20 år har gått sedan filmerna spelades in, drar fortfarande 3,6 miljoner turister som vill titta på hobbithålor varje år in 230 miljarder kronor till statskassan och sysselsätter var sjunde nyzeeländare

Nu är lagom visserligen bäst, och givetvis ska Gotlands särart bevaras, men Gotland förlorar gång på gång filmproduktioner till Norge, Finland och andra länder som till skillnad från Sverige erbjuder produktionsrabatter. Faktum är att alla medlemsstater i EU och EES utom Sverige, Danmark, Luxemburg och Liechtenstein, ger rabatter. Liknande upplägg finns även i Canada och i vissa stater i USA. 

Andra länder erbjuder billigare lösningar än vad Sverige gör, och denna snedvridna konkurrens förstärks ytterligare av att Sverige i jämförelse har höga löner och priser.

Redan 2017, efter tillkännagivande av en enig riksdag, tog Tillväxtverket fram en rapport som kom fram till att Sverige missgynnas internationellt av att inte erbjuda skatterabatter för film- och tv-produktioner. Filmproduktionen i Sverige ökar därför mindre än i andra länder, varför en statlig produktionsrabatt på 25 procent föreslogs och som skulle kosta staten 300 miljoner kronor per år.

En sådan skatterabatt skulle skapa incitament att välja Sverige - och Gotland - som inspelningsplats, och leda till ökad sysselsättning och tillväxt, och därmed till ökade skatteintäkter. Kostnaderna skulle vägas upp med råge. 

Utredningen tillstyrktes av samtliga remissinstanser. Det finns en bred enighet i riksdagen. Kulturminister Amanda Lind (Mp) har slagit fast att det är ohållbart att Sverige inte har produktionsrabatter och att det är en angelägen fråga. Men varför uteblev då ändå posten i budgeten för 2020

Kanske för att regeringen inte förmår prioritera bland utgifterna, samt att de rödgröna tycks hysa ett närmast religiöst motstånd mot att sänka skatter och avgifter - trots att Sverige här skulle kunna tjäna det mångdubbla. Det skulle dessutom hjälpa Sverige att betala de 148 miljarder kronor som Stefan Löfven (S) häromdagen lovade bort i stöd till EU-länder som redan har produktionsrabatter. 

Gotland har en alldeles unik miljö, perfekt för film. Det insåg redan Ingmar Bergman. Vad kan vara mer passande än att ge Gotland möjlighet att utvecklas till centrum för Europas filmproduktion? Regeringen bör därför senast i höstens budget införa produktionsrabatt i Sverige. Låt Gotland bli Europas Hollywood. Ett svenskt Gollywood för 2000-talet. Det vore bra för Gotland, bra för Sverige och bra för Europa.