Dags att hylla alla som inte tänker ”nån annan”

På kort tid har flera spännande privata initiativ tagits för projekt som skulle kunna utveckla Gotland precis där utveckling behövs.

Gotlands Skateboardförening har sedan en tid anlagt en uppskattad och välbesökt skejthall i gamla Bingebyhallen.

Gotlands Skateboardförening har sedan en tid anlagt en uppskattad och välbesökt skejthall i gamla Bingebyhallen.

Foto: Simon Bendelin

Ledare2023-10-14 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det finns de som alltid efterlyser att ”nån annan” ska göra saker för att uppfylla deras behov och önskningar. 

Sen finns det de som tar tag i saker för att uppfylla sina önskemål själva. 

Den sistnämnda gruppen brukar också kallas entreprenörer. Utan dem hade vi inte kommit långt, kanske hade vi på egen hand kommit längre än att gå och karva med pinnar i marken för att hitta mat, men väldigt mycket hade sett väldigt annorlunda ut.

De entreprenörer jag talar om är inte de vars enda drivkraft är att tjäna pengar, på bekostnad av vad som helst. Det är inte särskilt kreativt och det handlar om annat än handlingskraft och idéutveckling.

I veckan har vi kunnat läsa om flera privata initiativ där man tagit tag i saker som, om de genomförs, kommer att tillföra Gotland och oss alla stora fördelar.  

Att regionen nu öppnar för en ungdomsgård i gamla Bingebyhallen kan innebära ett lyft för hela norra Visby. 

Helagotland har skrivit ett par gånger om planerna på ett samarbete med Fryshuset och den mötesplats som eldsjälarna bakom Bingan IF vill skapa.

Än så länge finns dock ingen verksamhet i Bingan IF:s regi. Däremot finns sedan en tid en uppskattad och välbesökt skejthall i lokalerna, ordnad av andra eldsjälar som redan gått från ord till handling: Gotlands Skateboardförening. 

I Hamra har Vändburgs fiskareförening på ett dygn fått planen på en bastuflotte i hamnen att gå från idé till att ha finansieringen klar.

I Alskog har några skånska entreprenörer i samarbete med stiftelsen ”Framtidens Natur & Kulturarv” köpt Visne ängar för att göra det länsstyrelsen inte har resurser för: att skydda natur- och kulturvärdena i änget.

I Bäl vill Pär Andersson bygga tolv villor och två radhuslängor för att få nya bostäder till socknen där det inte byggts sedan 1980-talet. Marken ägs av Betongindustri AB och de står bakom planerna. 

Även i Bro har ett privat initiativ tagits för att komma tillrätta med det som regionen och Gotlandshem verkar ha väldigt svårt att komma till skott med: bygga fler bostäder utanför Visby.

I våras skickades en ansökan om planbesked för att bygga mellan 150-170 bostäder i Bro in till Region Gotland, men tyvärr sa miljö- och byggnämnden nej till planerna då S&M-styret anser att de är ”alldeles för storskaliga”.

Det går alltid att hitta nån rar blomma eller insekt, det går alltid att se problemen med va-lösningar eller hitta argument för att bebyggelsen inte passar in i landskapet. Men om vi ska komma tillrätta med bostadsbristen behöver vi hitta nya lösningar för dessa problem och inte bara säga att det inte går.

Hurra för alla entreprenörer och eldsjälar vars idéer och handlingskraft hjälper till att låta hela Gotland leva.

Hurra!