När Edvin Boman, biträdande butikschef på ICA Maxi i Visby, berättar för GA om problemen med fusk vid självscanning så framhåller han ändå samtidigt självscanningens fördelar:
– Den största vinsten är för kunderna, i tidsvinst och smidighet.
Nu har jag i och för sig aldrig ägnat mig åt självscanning, men själv har jag svårt att se någon vinst. Däremot finns det några uppenbara problem.
Ett skäl är att jag inte alls tycker att det framstår som smidigt att själv hålla på att scanna varje vara jag lägger i korg eller kundvagn. Ett annat skäl är att åtminstone inte jag upptäckt någon höjning av servicegraden när kassapersonal ”frigörs” från att jobba i kassan. Men antalet som arbetar med att sitta i kassan har mycket riktigt minskat kraftigt. Det är ungefär som effektivisering genom automatisering. Men det är kunderna som står för jobbet och inte någon industrirobot.
Speciellt smidigt blir det inte heller – tvärtom tämligen påfrestande – om man blir utvald för någon av de stickprovskontroller som måste till för att i någon utsträckning begränsa fusket. Men omfattande fusk blir det ändå. Fler och fler tycker inte att det är så pinsamt att bli avslöjad som en fuskare – som någon som stjäl – att man avstår från att försöka. Det leder potentiellt till en mer hotfull arbetsmiljö för dem som arbetar i butik, eftersom den som avslöjas ibland anser att anfall är bästa försvar. Avslöjande väcker aggressivitet snarare än skamkänslor och ånger.
Självscanningen har definitivt fört problem med sig. Problem som ibland blir så omfattande att vissa butiker tvingas tänka om. Tidningen arbetsliv skrev i april i fjol:
”De ökade stölderna har också gjort att flera butiker valt att stänga sina självscanningskassor. Det är lättare att låta en dyr vara slinka ned i väskan utan att scanna den när ingen ser på. Tanken med kassorna har varit att spara tid för kunderna genom att minska köerna och även att kunna ha mer personal ute i butikerna. Men det har visat sig att det inte alltid är så effektivt då det krävs personal vid självscanningen för att hjälpa kunder och ha bättre kontroll över stölder.”
Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, konstaterade att:
– Stölder, hot, kränkningar och trakasserier som ökar ger en sämre arbetsmiljö för handeln.
Det är inte heller som att polisen är ett självklart stöd när fuskare ertappas. Enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer så är det 69 procent av handlarna som väljer att inte anmäla när butiken utsätts för brott. Nina Jelver igen:
– En majoritet avstår för att de anser att det inte är någon idé då ärenden läggs ned för snabbt.
Den dag butikerna gör självscanning till ett obligatorium är den dag jag börjar handla över webben istället. Även om jag tycker att jag redan har för mycket skärmtid. Men det är förstås möjligt att verkligheten tvingar fler och fler butiker att scanna sin egen affärsmodell och bemanna kassorna igen.