Jag tror det är många allianspolitiker här på ön som skulle kunna skriva under på dessa ord, men inte vågar. Kjell-Olof Feldts bevingade dikt blev, tyvärr, början på slutet för löntagarfonderna, medan Romapaketet, tyvärr, baxades igenom av Alliansen och SD och nu börjar det närma sig slutet.
Men bara bakgrunden till framtagandet borde fått fler politiker att dra öronen åt sig från början och paketet borde aldrig fått lämna idéstadiet. Den primära tanken var aldrig att ”utveckla Roma” utan att dölja det faktum att ingen var beredd att lägga upp de tre – fem miljonerna som driften av badet skulle kosta per år. Paketet har istället fördröjt utveckling av Roma då arbetet som skulle kunna ha gjorts på Ekgatan och Klostergården inte kunnat dra igång.
Förseningen beror till stor del på paketets utformning där två mer eller mindre attraktiva fastigheter sattes ihop med ett badhus som ingen ville befatta sig med utan garantier från regionen om köp av badtider i klass med det avtal som regionen har med badet i Fårösund. Nu blev den summa som fanns med i underlagen till försäljningen inte ens tio procent av det belopp som hade krävts. Alla med något så när ekonomiskt förstånd förstår att med så dåliga förutsättningar blir det inget badhus.
Nu kom ett anbud på de tre fastigheterna. Ett anbud som innebär att kostnaderna för de åtaganden som regionen påskrev sig vida överstiger det belopp som fastigheterna såldes för. Dessutom finns det inget krav på minsta lilla bassäng inskrivet i underlagen. Det vi kan hoppas på är att entreprenören ändå ser någon form av lönsamhet för en mindre pool. Men inte ens det är säkert.
Beslutet överklagades av en gotlänning som ogillade upplägget, något som knappast kom som en överraskning utifrån det märkligt hopsatta paketet.
Nu fann domstolen att beslutet var helt i sin ordning och nästa del i processen drog igång där Lantmäteriet skulle genomföra avstyckningen av Romabadet från resterande fastighet, något som tog nästan ett år. Nu, över två år efter beslutet, när nästa steg ska tas för att få igång en utveckling av Roma, då har corona och Putin gjort sitt med byggmarknaden och vad som nu händer, och när, är höljt i ett dunkel.
Jag lider med den stackars entreprenören som nu står inför ett svårt beslut, då verkligheten är en helt annan nu än då för två år sedan. I en artikel i GT kan vi läsa om hans tvekan. Ska han skriva på med de rätt tuffa villkor som regionen skrivit in eller ska han tacka nej till hela affären. Och vad kan han göra utifrån de allt kärvare förutsättningarna om han skriver på?
Allt hade varit så mycket enklare om fastigheterna sålts var för sig, eller om C och SD stått för sitt vallöfte och hostat upp tre till fem miljoner årligen för inköp av badtimmar. Pengar som knappast hade märkts i boksluten i och med de senaste årens extrema överskott.
Det har förekommit lite sura kommentarer om att S nu borde stoppa Romapaketet då man varit kritisk till det från början. Men så fungerar det inte om man är en seriös politiker. Beslutet är tagit i demokratisk anda och dessutom laglighetsprövat i domstol. Markanvisningsavtalet är påskrivet och Romabadet avstyckat från resten av skoltomten. Då är det för sent att stoppa paketet rent politiskt, även om det i teorin är möjligt.
Men det förändrar inte att Romapaketet var en mycket dålig lösning och ett misslyckat försök att dölja det vallöfte som C och SD inte kunde hålla.