Det är inte lokalradion som skapar oro kring öns skolor

Det skapar inte mindre oro att låtsas att rykten och faktiska överväganden om förutsättningarna för öns skolor inte finns.

Elever som bor på Fårö skulle få tre timmars restid till skolan varje dag om de skulle hänvisas till högstadiet i Slite.

Elever som bor på Fårö skulle få tre timmars restid till skolan varje dag om de skulle hänvisas till högstadiet i Slite.

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Ledare2023-10-24 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlands Folkblad påstår i en ledare att det är P4 Gotland som skapar oro kring framtiden för framför allt högstadiet i Fårösund genom att lyfta de rykten och samtal som förekommer om just detta.

Det är precis tvärtom mediernas uppdrag att lyfta det som är aktuellt i samhällsdebatten för att reda ut och informera medborgarna vad det handlar om. Flera berörda och insatta i verksamheterna har kommenterat situationen och de, väl kända, problem som vissa skolor har att hantera med låga resultat och problem att rekrytera lärare.

Det är inte att skapa rykten, det är journalistik i sin prydno.

Det som skulle minska både oro och ge ett lugn för både lärare och familjer är att politiken snabbt gick ut och slog fast att skolbeslutet från 2020 ligger fast. För det gör det om jag ska tolka barn- och utbildningsnämndens ordförande Oscar Lindster rätt.

I en kommentar på Helagotland till min ledare om S&M-styrets dubbeltydiga budskap om den beslutade skolorganisationen påpekar han att jag läst slarvigt i styrets programförklaring.

Och det hade jag. Eller snarare läst på fel ställe. Ber om ursäkt för det.

"Om Eva Bofride bemödat sig att gå tillbaka och läsa igenom den politiska överenskommelsen som lades fram av S och M efter valet, och inte bara sökt efter ordet landsbygd, hade hon bland annat kunnat läsa: "Alla barn på Gotland ska mötas av en likvärdig skola av hög kvalitet och alla barn ska få undervisning och stöd utifrån sina behov. Vi behöver skapa förutsättningar för att alla ska lyckas i skolan."

Och: 

"För att det ska vara möjligt att bo och leva över hela ön och för att små barn inte ska få lång restid behöver vi en spridd förskole- och skolorganisation." 

Han skriver också att utmaningarna kring rekrytering, behörighet och resultat på högstadierna på norr ännu inte varit uppe på politikens bord och att det i underlaget inför nästa nämnd inte nämns något om nedläggning eller sammanslagning.  

Det är riktigt att det inte finns något konkret förslag, vare sig från tjänstemän eller politiker, om en nedläggning eller sammanslagning. Men gotlänningarna har varit med förr. Det är självklart att oron infinner sig när frågan än en gång lyfts även om det ännu inte talas om nedläggning.

Men jag tolkar Oscar Lindsters svar, särskilt det sista citerade stycket, som att styret står bakom beslutet att värna högstadiet i Fårösund. Skulle barnen på Fårö behöva åka till Slite skulle det betyda tre timmars restid per dag och det inser nog var och en att det landar in i "för lång restid".

Det är bara att hoppas att även M:et i styret står bakom denna skrivning.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.