Det var i förväg alldeles uppenbart att det var en dålig idé att ta bort trafikljusen i korsningen mellan Söderväg och Gutevägen. På samma sätt förhåller det sig med de nu omskrivna parkeringsproblemen på A7-området. Problemen var förutsägbara och är medvetet skapade.
William Forslund, enhetschef på trafik och gata på regionen, förklarar förutsättningarna:
– Vi har följt den parkeringsnorm som är beslutad för området. Är man nyfiken på den kan man alltid läsa mer på regionens hemsida under "parkeringsstrategi".
Det har han alldeles rätt i. Och parkeringsstrategin och den parkeringsnorm som gäller när man bygger nya bostäder är politiskt beslutade. Det var inte ett dugg svårt att förutse de negativa konsekvenserna när regionfullmäktige beslutade om parkeringsstrategin och parkeringsnormen i december 2018. A7-området ligger inom det som enligt parkeringsstrategin kallas för "Typområde B". Inom detta område föreskriver normen att det ska finnas åtta parkeringsplatser per tusen kvadratmeter bruttoarea. Det innebär i praktiken långt mindre än en bilplats per lägenhet. Det är helt otillräckligt. Att detta fick bli normen var ett vanvettigt beslut. Vanvettigt men medvetet.
På A7-området har det funnits nödventiler i form av olika typer av irreguljära parkeringsmöjligheter som de boende har kunnat använda. Men dessa möjligheter har undan för undan försvunnit. Och när det nu saknas tillräckligt med parkeringsplatser i själva bostadsområdet så hänvisas de boende till daglig användning av opraktiskt belägna och avgiftsbelagda p-platser.
Region Gotlands parkeringsstrategi börjar med en ingress där man beskriver ingångsvärdena bakom strategin:
"Biltrafiken ska minska och cykeltrafiken och kollektivtrafiken ska öka."
Sådan är inställningen. Medborgarna borde inte äga och köra bilar. Om de ändå gör det så får det gärna vara besvärligt. Det är därför man skapar trafikkaos genom att avveckla trafikljus och det är därför man bygger bostadsområden med för få parkeringsplatser. I december 2018 konstaterade jag att:
"Regionen ska tydligen inrätta samhället för andra medborgare än den har, för människor som inte finns. Lyckligtvis ska dessa billösa fiktiva personer transportera sig med en kollektivtrafik som knappt heller finns."
Det finns inga som helst tecken på att medborgarna i stor skala är på väg att välja bort privatbilismen. Medborgarna borde kanske istället välja bort de politiker som stod bakom parkeringsstrategin och parkeringsnormen. Problemet är då att när beslutet fattade så var politikerna väldigt överens.