Jag tror att det vore bra om fler elever kunde och ville söka sig till praktiska yrkesinriktade program när de ska välja gymnasieutbildning. Bra för eleverna och bra för företagen och för personalförsörjningen i många bristyrken. En sådan möjlighet återuppstår tyvärr inte, eftersom gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden inte återstartar det fordons- och transportprogram med inriktning på transport som man beslutade att lägga ner för sex år sedan. Det skulle bli för dyrt, tycker nämnden.
Nämndens ordförande Rolf Öström (M) påpekar i en kommentar att Regionen ändå har ett väldigt brett utbud av program, eftersom öläget gör att Region Gotland har svårt att samarbeta med andra regioner.
Men öläget gör ju också att Regionen är sin egen arbetsmarknad, tydligt avgränsad från andra regioner, vilket gör det svårare att rekrytera från andra kommuner, oavsett om den rekryterade ska flytta eller arbetspendla. Det förhållandet gör det tufft för branscher som saknar hjälpen av regionala gymnasieprogram med för branschen adekvat inriktning. Gotlands åkeriförening planerar också att få till stånd en privat utbildning som kan hjälpa företagen att lösa rekryteringsproblemen, när medelåldern på deras chaufförer är hög och de står inför pensionsavgångar. Förhoppningsvis lyckas det, men det innebär ju ändå kostnader och besvär som fastlandsföretag i samma bransch i huvudsak slipper.
Det är många kommuner som erbjuder en utbildning för transportbranschen av den typ som Region Gotland inte anser sig ha råd med. Nyhetsartikeln i GA nämner Växjö, Oskarshamn och Kalmar. Enligt sajten gymnasiet.se finns den också i exempelvis Götene, Karlstad, Östersund, Norrtälje, Västerås, Kristianstad, Falun, Linköping, Stockholm, Upplands-Bro, Eskilstuna, Älvdalen, Mariestad, Tibro, Uppsala, Sundsvall, Skellefteå, Skara, Svalöv, Luleå, Märsta, Gislaved, Gävle, Göteborg, Malmö, Norrköping, Sollefteå, Strömsund, Sandviken, Örebro, Mark och Hörby.
Jag vet inte i vilken utsträckning som blivande gymnasister på Gotland väljer transportinriktade program på fastlandet. Men oavsett hur många det är så kan det ändå vara till begränsad hjälp för gotländska företag. Utbildar man sig på annan ort ligger det nära till hands att även bosätta sig och inleda sitt yrkesliv där, bland annat men inte enbart för att det är där man får kontakter i branschen.