Viktiga att även män ifrågasätter unkna könsroller

När männen ställer sig sida vid sida med kvinnor i kampen för jämställdhet tar vi större steg framåt.

Fotbollsplanen är ett ställe där det är fullt tillåtet för män att visa känslor och sårbarhet.

Fotbollsplanen är ett ställe där det är fullt tillåtet för män att visa känslor och sårbarhet.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ledare2022-10-29 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Folket i Iran står mangrant upp emot sina förtryckare och hela världen hoppas på att mullorna ska förpassas från makten. När kvinnorna skulle lära sig sin plats av moralpolisen miste en ung kvinna sitt liv. Att nu Irans män står på gatorna sida vid sida med kvinnorna inger mycket hopp.

Kvinnoförtrycket i Iran, och andra länder, är det yttersta uttrycket för hur kvinnor på olika sätt ska kontrolleras och underordnas männen. Vårt land kan i mångt och mycket ses som en motpol till dessa, här har jämställdheten kommit långt och kvinnor har samma villkor och förutsättningar som män att verka i samhället.

Även här hålls kvinnor (och män) dock tillbaka av gamla invanda könsroller och fördomar som behöver vädras ut en gång för alla. Kvinnor har i alla tider jobbat och kämpat för dessa värden och varje gång man ser män lyfta vikten av jämställdhet och att omvärdera gamla normer och inte minst, uppmärksamma rent förtryck, är mycket glädjande, trots att det borde vara en självklarhet.

I veckan har jag noterat två lokala exempel på män som vågar utmana "det manliga" och som jobbar för att förändra inte minst den manliga stereotypen.

Felix Jonsson, ombudsman och regionalt skyddsombud för Byggnads Gotland, berättar i P4 Gotland om den osunda machokultur som ännu präglar delar av byggbranschen. Det kan ta sig uttryck i att man jämförs med en kvinna om man inte är stark nog eller få frågan om man inte har nån fru om man behöver vara hemma med sjuka barn.

Byggnads jobbar aktivt med dessa strukturer och det är verkligen något de ska ha all ära för. Sannolikt är det lika obehagligt för de flesta män men samtidigt svårt att sätta emot och säga ifrån. 

I GT kunde vi också nyligen läsa om gasellföretaget Brucessons Gräv och Entreprenad och hur dessa företagare, Michael Brucesson och Philip Appelqvist, ifrågasätter normen att man som företagare ska jobba jämt. En norm som drabbar både män och kvinnor men där det ändå är mer "tillåtet" för kvinnor att prata om konsekvenserna av detta.

Om livet blir svårt på olika sätt är det vanligt att män "flyr" till jobbet för att få något annat att tänka på. Michael Brucesson drabbades av utmattning och kroppen la helt enkelt av en dag. Efter denna smäll har han ett nytt sätt att se på livet och när det blir för mycket på jobbet. "För många är utbrändhet, att ligga hemma i soffan, bara för fjollor. Då växlar man hellre upp, vilket går bra – tills det spricker".

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att inte bara kvinnor pratar om könsroller och normer. En gigantisk missuppfattning är att jämställdhet är något som bara berör kvinnor och att män är tvungna att förlora något för att kvinnor ska vinna framgångar. 

Sanningen är ju den helt motsatta: alla vinner på jämställdhet och att inrotade könsroller utmanas. På många sätt är det kvinnor som diskrimineras men när det gäller tillåtelsen att prata om hur man mår samt att vara närvarande för barnen under deras uppväxt, är det männen som behöver få mer utrymme. Den manliga könsrollen är i detta avseende mycket snävare än kvinnors.

Förebilder som Felix Jonsson och Michael Brucesson är värda all uppskattning och uppmärksamhet. Heja er.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.