P4 Gotland rapporterade för några dagar sedan att Region Gotland överväger att "på initiativ av socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S) att ta över äldreboendet på Terra Nova i egen regi 2024".
Björn Jansson, förutvarande ordförande (S) i regionstyrelsen, skriver i ämnet på Folkbladets ledarsida i GT med anledning av radioinslaget:
"Det blir en test på samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på Gotland. Skulle Moderaterna gå med på att regionen tar över driften så vore det sensation. De har bundit sig hårt vid privatiseringar."
Själv begriper inte varför P4 Gotland överhuvudtaget såg det som en nyhet. Och jag förstår än än mindre varför Björn Jansson kategoriserar det som en sensation. Att detta var på väg har stått fullkomligt klart sedan den nya koalitionen av Socialdemokraterna och Moderaterna presenterade sin överenskommelse för politiken under mandatperioden. Det skedde i början av november för snart tre månader sedan.
Jag konstaterade då att det finns stötestenar som kan ställa till problem för koalitionen under mandatperioden, men:
"Man tycks åtminstone ha desarmerat de mest uppenbara minorna, som skolans organisation och huvudmannaskapet för det äldreboende som drivs på entreprenad där avtalet löper ut under mandatperioden. Och åtminstone Socialdemokraterna har inte anledning att vara missnöjda med hur de frågorna har avgjorts."
Moderaterna hade alltså redan då accepterat att äldreboendet i fråga skulle kunna återkommunaliseras under mandatperioden. Eller egentligen är återkommunalisering en oegentlig etikett, eftersom Regionen aldrig själv stått för driften. Boendet lades ut på entreprenad redan från starten av det då nya äldreboendet under förrförra mandatperioden, av Regionens dåvarande rödgröna ledning.
Med vilket sinnelag Moderaterna accepterade kommunal drift på Terra Nova vet jag inte – om det var motvilligt, resignerat eller omfamnande. Jag vet inte heller hur väljarna bedömer Moderaternas medverkan till en trolig kommunalisering av driften. Men jag tror i ärlighetens namn inte att detta är den största risken partiet tar i sitt samarbete med Socialdemokraterna, med tanke på de problem Attendo haft med driften och den massmediala uppmärksamhet det rönt.
En möjlig risk är naturligtvis att verksamheten kan få värre problem efter en kommunalisering. Så skedde när den dåvarande rödgröna majoriteten kommunaliserade den välfungerande driften vid Pjäsen, i samband med att avtalet löpte ut. Även då var det Attendo som tvingades lämna över.