Foodora finns redan på Gotland. Tydligen är även konkurrenten Wolt på väg att etablera sig här på ön. Då blir det två olika snabbmatsleverantörer som med hjälp av olika fortskaffningsmedel ska förbinda producenterna med deras bekvämaste kunder.
Aldrig har det varit enklare att fatta dåliga beslut om sin egen kost. Men det som är mest oaptitligt är hur det i ett delat Sverige skapats en bransch där människor rest från alla världens hörn för att i den absoluta utkanten av Sveriges arbetsmarknad i ur och skur betjäna dem som varken vill laga mat eller ens hämta den själva.
Wolts vd Johan Grönvall säger till Helagotland att:
– Det är viktigt att den här typen av arbeten, som erbjuder sysselsättning till väldigt låga trösklar, kan ingå i systemet på något sätt. Det är också något som diskuteras på riksdagsnivå.
Det är som att samhällsutvecklingen drivs av den usla migrationspolitik som Sverige tidigare har bedrivit. Och av de alltför låga krav som Sverige tidigare ställt i samband med arbetskraftsinvandring. På så sätt har Sverige skapat en arbetsmarknad där det finns ett behov av och även en efterfrågan på ovärdiga jobb med arbetsvillkor som inte kan beskrivas som goda. Förekomsten av ett omfattande utanförskap har blivit en bärande del i och en absolut förutsättning för en bransch som annars näppeligen hade existerat.
Har vi på det här sättet skapat förutsättningarna för ett gott samhälle? Jag tycker inte det.
En ung brittisk komiker jag snubblade förbi på webben berättade om hur han startade sitt arbetsliv som cykelbud för en hemleverantör av snabbmat. Appen som skulle vägleda honom ledde honom och hans cykel upp på en av stadens motorvägbroar där han blev övertygad om sin egen nära förstående död. När han väl var i säkerhet satte han sig vid vägkanten där han gråtande åt upp den pizza han var på väg att leverera. Sedan kastade han sin uppdragsgivares app, hörde aldrig mer av sig och bytte bana.
För hur många är arbetet med snabbmatsleveranser ett steg på en väg uppåt på arbetsmarknaden, på väg mot något bättre? Hur många levererar pizza, kebab och hamburgare i en återvändsgränd där det inte finns något verkligt värde?
Johan Wennström skrev i Svenska Dagbladet i maj 2021 under rubriken: "När ska högern överge Foodora-liberalismen?"
"Men även om de ekonomiska och sociala villkoren på sikt skulle förbättras, kan man fråga sig om dessa arbeten över huvud taget hör hemma på en civiliserad arbetsmarknad och om de ligger i linje med det samhälle vi vill ha."
Frågorna är välmotiverade.