När regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) i en intervju med P4 Gotland uttrycker att sänkt fart inte ger fossilfria transporter har vi nått ett lågvattenmärke. I intervjun kan man också ana att Nypelius uttrycken en fara att färjetrafiken hamnar på den standard vi hade innan snabbfärjorna. Men att sänkt fart inte ger fossilfria transporter är ett märkligt påstående då de flesta inser att det är minskade utsläpp vi behöver. Och att "hota" med en tillbakagång med 20 år i färjestandard känns inte heller fräscht när det är klimathotet vi borde sätta i första rummet.
Senare under dagen har P4 Gotland en intervju med entreprenören Pigge Werkelin som har en helt annan ingång. Werkelin har tidigare fört fram att en halvtimmes längre färdtid med dagens färjor minskar utsläppen med hälften. Han pekar också på att en halvtimmes längre sjöresa bara ökar resetiden med omkring 6 procent, medan en ordnad logistik kan sänka restiden med 20 procent. Werkelin räknar då in hela resetiden från tröskel till tröskel, inklusive väntetider.
Han beskriver att exempelvis direktbussar Bursvik-Stockholm vars tidtabeller medför att de kör på färjan sist och av först, samtidigt som de resande inte behöver passera vare sig avgångs- eller ankomsthall sparar mycket väntetid. Werkelin påpekar också att Gotlandstrafiken borde snegla på Bornholmstrafiken i frågan om logistik i hamn och ankomst/avgångs hallar. Pigge Werkelin exemplifierar en viktig fråga och visar att tiden som färjan befinner sig på sjön inte är så stor del av hela resan som man kan tro.
I en ledare publicerad den 27 mars 2019 beskrev jag en möjlig konflikt mellan gotlandstrafikens utsläpp och viljan att resa hit. Då hade nyordet flygskam blivit ett välkänt uttryck och jag funderade kring en möjlig "gotlandsfärjeskam". Då föreslog jag: ”En lösning för att kunna bibehålla och locka nya miljömedvetna besökare till Gotland skulle kunna vara att införa ”gröna avgångar”.”
Förra lördagen spann Meit Fohlin (S) vidare på ämnet i sin krönika här på Gotlands Folkblad och föreslog ”att det vore rimligt med möjlighet att välja att åka långsammare på vissa turer för att man kan och vill bidra till lägre utsläpp”.
Fohlin fick några dagar senare beröm och medhåll från Gittan Frejhagen som är initiativtagare till nätverket Gretas Gamlingar.
Jag har förståelse för att exempelvis åkerinäringen och gotlänningar som ofta åker med färjorna vill ha så snabba färjor som möjligt. Det finns säkert fler som vill ha så snabba överresor som möjligt, men för många av oss andra är tidtabellerna viktigare än själv restiden. Hur kul är det exempelvis att landa i Visby runt midnatt och ändå ha en bilresa framför sig innan man är framme, jämfört med att få en natts sömn på en långsam nattfärja och komma till Visby samtidigt som staden vaknar till liv.
Det viktigaste för oss alla är väl ändå att vi gemensamt försöker minska vår klimatpåverkan. Och att det då finns möjligheter att välja vilket klimatavtryck jag vill göra med min resa är väl ett steg på vägen. För även vi gotlänningar och de som vill besöka vår fantastiska ö, måste väl ha möjlighet att kunna ta ansvar för klimatet.