Almedalsveckan mjukstartar under tisdagen med en dag utan partiledare på scenen. Fast man ska kanske avstå från att kalla det en mjukstart till efter att man sett hur ungdomsförbunden använder scenen under kvällen.
En annan aktör som är tidigt ute i Almedalsveckan är Region Gotland. Klockan 14.30 på Donners plats organiserar Regionen och Gotlands Trafikråd något som kategoriseras som debatt/panelsamtal om frakt- och biljettpriserna i färjetrafiken, med fokus både på dagens trafik och på den framtida trafik som upphandlingen nyligen inletts för.
Jag vet inte om det blir så mycket debatt. Sammansättningen av panelen som består av sex personer, bär karaktären av "alla mot Trafikverket". Överdirektör Francisca Ramsberg kan få fullt sjå att värja sig och sitt verk.
Men huvudsyftet är väl ett försök att få upp färjetrafiken på agendan under veckan. Det vore väl närmast tjänstefel av Regionen att inte försöka bilda opinion i en fråga där man ännu så länge inte fått gehör från regeringen för krav på kompensation eller annan typ av åtgärd för att motverka de negativa konsekvenserna av de höga priserna.
Många av Almedalsveckans besökare har en alldeles färsk upplevelse av att betala färjepriserna. Eller åtminstone en färsk upplevelse av de färjepriser som deras arbetsgivare eller uppdragsgivare tvingats betala. Det borde vara en bra bas för opinionsbildning.
På andra punkter har Regionen mer skäl att vara nöjd med regeringen och vad den gör för Gotlands förbindelser med fastlandet. Det gäller exempelvis två gamla surdegar som fått puttra alldeles för länge. Jag syftar på Gotlands uppkoppling mot fastlandets elnät och frågan om reservhamn för Gotland som också förhalats i decennier.
GA skrev i fredags om hur regeringen vid ett extrainsatt sammanträde beslutat att en reservhamn för Gotland ska snabbutredas. Det är en fråga som stötts och blötts så länge utan att det hänt något, att jag börjat misströsta om att det någonsin skulle bli av. Och det är ju bland annat av beredskapsskäl egentligen oacceptabelt att Gotland, som är så beroende av fungerande förbindelser med omvärlden, ska vara så beroende av en enda sårbar hamn.
Men nu är det alltså på gång. Färjetransporter till och från Gotland ska kunna fungera även om någon eller något gjort att Visby hamn inte kan användas. När den möjligheten skapas så är det inte en dags för tidigt, men många dagar för sent.
I fredags kunde GA också skriva om att regeringen ansökt om ett undantag för Gotland och färjetrafiken, när sjöfarten ska in i utsläppshandelssystemet. På så sätt kan man undvika ytterligare en kraftig ökning av Gotlandstrafikens bränslekostnader.