I april beslutade EU att med start nästa år gradvis skärpa kraven på sjöfartens utsläpp av koldioxid. Det görs genom att under två år fasa in sjöfarten i EU:s utsläppshandelssystem. Det kommer att innebära höjda kostnader för all fartygstrafik, även för färjorna mellan Gotland och fastlandet.
För öar med färre än 200 000 invånare finns dock en möjlighet att ansöka om undantag. I början av juni skrev Region Gotland till regeringen och begärde att Sverige skulle utnyttja den möjligheten.
När infrastrukturminister Andreas Carlson besökte Gotland på onsdagen kunde han lämna besked:
– Regeringen går Gotland till mötes och har som inriktning att Sverige ska söka ett tillfälligt undantag. Sjöfarten är helt avgörande för Gotlands näringsliv och livsmedelsförsörjning, och även för försvaret. Näringslivet och de boende på Gotland kan inte bära hela den kostnad som det skulle innebära om trafiken omfattades av utsläppshandelssystemet.
Möjligheten att ha ett undantag är begränsad till 2030. Region Gotland har begärt att undantaget ska gälla tills det nya avtalet träder i kraft 2027. Därefter räknar man med att den trafik som upphandlas klarar de skärpta kraven.
– Hur lång period vi kommer att ansöka om får vi återkomma till när vi är klara med detaljerna, säger Andreas Carlson.
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin är mycket nöjd med beskedet:
– Det är ett viktigt besked att regeringen begär undantag för Gotlands del, något som även andra europeiska ö-regioner förväntas göra. Vi kommer fortsätta att arbeta för att ställa om till hållbara bränslen i färjetrafiken, men undantaget säkerställer att kostnaderna för färjetrafiken inte ökar och drabbar resenärerna och fraktköpare, säger Meit Fohlin (S).
Hur mycket undantaget är värt är svårt att beräkna, men enligt Sjöfartstidningen räknar Viking Line att kostnaderna nästa år ökar med 25 miljoner euro.