Färjedirektör i full fart in i minerade vatten

Men Marcus Risberg skapar sig nya problem, utan att lösa de han hade.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg borde ha ställt några frågor till sig själv, innan han ångade på.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg borde ha ställt några frågor till sig själv, innan han ångade på.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2023-05-04 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Wow, jösses. Säga vad man vill om Destination Gotlands vd Marcus Risberg – och det är det några som vill – men han besitter ett stort mått av mod. Dumdristigt och självskadligt mod, men icke desto mindre en form av mod.

Det krävs mod för att göra en rekordstor höjning av färjepriserna, för att sedan anklaga dem som inte genomlider höjningen under tystnad för att skada Gotland och sprida en orättvis bild. För det är ju vad hans budskap kokar ner till.

Marcus Risberg kan naturligtvis tycka så här. Uppenbarligen. I viss mån är han också kapabel att argumentera för sin sak. Men innan han bestämde sig för att agera borde han ha ställt några frågor till sig själv.

– Hur kommer det att tas emot, när det kommer från mig?

– Är det möjligt att jag i själva verket motverkar mina egna syften?

– Om jag vill ha ut det här budskapet, vore det då kanske bättre om budbäraren var någon annan?

Det kan naturligtvis vara problematiskt när gotlänningarna beklagar sig över färjepriserna och deras konsekvenser. Det kan göra att Gotland framstår som ett mindre attraktivt resmål.

Men det vore ännu mer problematiskt om gotlänningarna kände sig förhindrade att klaga över villkor som de finner oacceptabla, för att värna den tunna förhoppningen om att färjeprisernas uppgång liksom ska passera obemärkt förbi när besökare ska planera sina resor och boka sina biljetter.

Det vore ett oöverstigligt högt pris för en fåfäng förhoppning och mycket liten vinning.

För det absolut skadligaste för Gotland är när besökare bokar sina biljetter och känner hur håret reser sig på deras huvuden. Då spelar det ingen stor roll om notan bekräftar vad de hört och läst eller om det kommer som en överraskning för dem. Ja, för deras kardiologiska hälsa är det kanske trots allt bäst om de inte är totalt oförberedda.

Gotlandsbilden är naturligtvis viktig, precis som Sverigebilden är det. Men i längden sätts bilden av verkliga förhållanden och inte av påhitt eller självcensur. Och man kan inte göra en oljemålning med en ask kritor.

Linda Jarl på Hyra Gotland beskriver det väl hur det går till när hennes kunder skaffar sina alldeles egna bilder av hur det står till.

– Det är ju fakta att många avgångar är dyra, även om inte alla är det. Jag tror inte den allmänna diskussionen om de höga färjepriserna påverkar resenärerna, utan det märker de ju själva när de bokar.

– Det är ju inte så att vi lyfter färjepriserna till dem som hör av sig för att boka boende via oss, utan det är kunderna själva som påpekar att det blivit dyrt att åka hit. Vi märker att det blivit ett uppenbart problem för många som vill komma till Gotland.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.