Den 12 januari i år höjde Destination Gotland sina färjepriser med 30 procent, och både före och efter det har mängder av politiker, privatpersoner och företrädare för besöksnäringen på olika sätt vädrat sina åsikter kring såväl gotlänningarnas möjligheter att resa till fastlandet som oron för hur den kommande sommarsäsongen kommer att påverkas.
Destination Gotlands vd Marcus Risberg anser dock att det blivit för stort fokus på färjepriserna, för när Gotlands förenade besöksnäring och Region Gotland förra onsdagen arrangerade ett uppstartsmöte inför sommaren, där många representanter från besöksnäringen fanns på plats, så uttryckte han bland annat att han anser att debatten kring hur dyrt det är att åka till Gotland blivit skev.
– Vi har alla ett ansvar att inte sprida bilden av att Gotland är otillgängligt och dyrt att besöka, sade han bland annat till åhörarna.
När Helagotland.se pratar med Risberg dagen efter uppstartsmötet utvecklar han sitt resonemang.
– Det jag menar är att vi alla har ett ansvar att inte utmåla en bild av att Gotland alltid är dyrt och otillgängligt. Det finns en stor variation av olika priser, och i debatten om färjepriserna är det bara de högsta priserna som lyfts upp och blir belysta. Och visst är det så att den genomsnittliga prisbilden är högre i dag än för ett år sedan, men alla har vi ett ansvar att inte utmåla situationen som mer utmanande än vad den kanske är, säger han.
Marcus Risberg menar att det i debatten om färjepriser eller i medias rapportering inte har lyfts fram att det går att hitta billigare resor, bland annat om man är beredd att åka på lite obekvämare avgångstider.
– Det finns en stor variation på priserna. Det går att hitta en resa för 195 kronor, men även en som kostar fyra gånger så mycket. Ju mindre efterfrågad en avgång är desto större är chansen att hitta ett attraktivare pris.
Men tycker du att det är problematiskt med alla de representanter för besöksnäringen som de senaste månaderna gått ut i både traditionella och sociala medier och kritiserat färjepriserna?
– Alla har naturligtvis rätt att ha sin egen uppfattning. Jag kan bara konstatera att om man kontinuerligt sprider bilden av att det är dyrt att åka hit så kan det medföra att besökare som tänkt komma missar det faktum att det finns stor variation i priserna.
Även flera gotländska politiker har gjort mediala utspel om färjepriserna sedan det blev känt att Destination Gotland skulle höja sina biljettpriser. Marcus Risberg tycker att det är viktigt att politikerna agerar för att skapa rätt förutsättningar för kommunikation till och från ön, men att man måste ”säkerställa att man skapar rätt balans” när detta görs.
– Man måste kunna belysa de utmaningar som finns, med rätt eftertryck, samtidigt som man inte skapar en för bred bild som kan vara menlig för utvecklingen på Gotland.
Hur menar du då?
– Politiker och näringsliv måste bevaka Gotlands behov, men det kan ju också finnas en faktor av att om man sprider ett budskap som av någon anledning missuppfattas av en bredare krets och gör att besökare väljer bort Gotland som resmål så kan det få en negativ effekt så till vida.
En av alla som uttalat sig i media angående färjepriserna den senaste tiden är Linda Jarl. Hon jobbar på Hyra Gotland som förmedlar semesterboende åt hundratals privata hyresvärdar, och hon sade till Helagotland.se i februari att många hyresgäster hon varit i kontakt med var ”arga och besvikna över att det är så hutlöst dyrt att åka med båten”.
– Det är ju fakta att många avgångar är dyra, även om inte alla är det. Jag tror inte den allmänna diskussionen om de höga färjepriserna påverkar resenärerna, utan det märker de ju själva när de bokar, säger hon och fortsätter:
– Det är ju inte så att vi lyfter färjepriserna till dem som hör av sig för att boka boende via oss, utan det är kunderna själva som påpekar att det blivit dyrt att åka hit. Vi märker att det blivit ett uppenbart problem för många som vill komma till Gotland.
En annan som kommenterat färjepriserna flitigt under vintern och våren är regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S). Hon håller inte med om att alla har ett ansvar när det gäller vilken bild som sprids om Gotland.
– Jag har hört Marcus Risberg prata på det sättet förut också, och jag delar inte den bilden, säger hon och fortsätter:
– Inom besöksnäringen får var och en känna efter själv vad man sprider för bild. Vi har olika roller, och min roll är att jag företräder gotlänningarna, och i den rollen behöver jag höja min röst och prata om sådant som får konsekvenser för gotlänningarna. Alla röster måste få höras, men att vi skulle ha ett ansvar att tona ner någonting håller jag inte med om.
Finns det en risk att Gotland får en stämpel som dyrt att åka till?
– Såklart att den risken finns, men det är inte en följd av hur vi pratar utan en följd av prisutvecklingen.