Det är något med hur offentliga upphandlingar görs och rättstillämpningen i samband med dem som gör att de överklagas mycket oftare i Sverige än i övriga EU-länder. När det gäller en mångmiljardaffär som upphandlingen av Gotlandstrafiken så är det naturligtvis extra troligt att de som lämnat ett förlorande anbud, eller de som på grund av upphandlingens villkor ansett sig förhindrade att lägga anbud, kommer att vara extra vaksamma och benägna att bevaka sina intressen om Trafikverket på något sätt avviker från de förutsättningar som dikterades av upphandlingsunderlaget.
Så jag tror inte alls att det är något tomt hot från Kristian Durhuus, vd för Molslinjen, när han varnar för vad som kan hända om Trafikverket frångår reglerna i upphandlingen i förhandlingarna med det företag som utses som vinnare:
– Vi gör Trafikverket uppmärksamma på att vi förväntar oss att de följer reglerna i upphandlingen. De är skyldiga att följa EU:s regelverk. Följer man inte de kraven ska hela upphandlingen göras om.
Det är inte heller att vara en dålig förlorare. Bland annat därför att man inte gärna kan beskrivas som förlorare i en upphandling där man inte lämnat något anbud. Men främst därför att det vore olyckligt inte bara för Molslinjen utan även för Gotland och skattebetalarna om Trafikverket genomför en upphandling där exkluderande villkor som begränsat konkurrensen sedan inte tillämpas.
Då är det inte bara sannolikt att Molslinjen stämmer Trafikverket, det är också stor risk eller chans att stämningen blir framgångsrik. Och dyr för Trafikverket och staten.
Jag har svårt att bedöma Kristian Durhuus utsaga att upphandlingens villkor är sådana att de blir svåra för något rederi att leva med, vilket det än är. Jag antar att det lär visa sig med all önskvärd tydlighet om han gör en korrekt bedömning. Den sekretess som nu omger upphandlingen gör situationen frustrerande för oss gotlänningar. Men jag delar uppfattningen att upphandlingen borde göras om, om förutsättningarna i upphandlingen förändras, även om förstås även detta har negativa konsekvenser.
Framförhållningen inför 2027, då den nyupphandlade trafiken ska starta, kunde beskrivas som kort redan tidigare. Ur den synvinkeln blir förutsättningarna för en ny upphandling inte alls lättare, utan tvärtom svårare, när tiden till trafikstart blir ännu kortare.