Vi tänker oftast på länder som Kina och Ryssland när vi tänker på länder där pressfrihet är en nåd att stilla bedja om. Med all rätt för det är i dessa, och många andra, länder som det är mest uttalat att det saknas yttrandefrihet och fria medier.
Men pressfriheten hotas inte bara genom auktoritära envåldshärskare, den hotas med subtila metoder där målet är att sänka tilltron till fria medier för att steg för steg minska medborgarnas tillit till demokratiska institutioner och därmed stärka sin egen position.
Detta hot behöver tas på långt större allvar, inte minst i vårt eget land.
Det är ovanligt att myndigheter, partier, företag, organisationer eller andra makthavare försöker tysta journalister och hindra att nyheter publiceras. Det händer just nu ett fall där SVT pausat en granskning efter att kanalen hotats om stämning för förtal.
Vanligare är att enskilda journalister, inte minst opinionsbildande sådana, utsätts för återkommande kommentarer om att de ljuger, är galna, besatta, korrupta och borde skriva om nåt annat än det de skriver om.
Det hindrar naturligtvis inte oss att skriva men att ständigt läsa dessa nedsättande och falska påståenden om ens insatser är som ett smuts som klistrar sig fast.
De här påverkanskampanjerna har hittills varit hyfsat framgångsrika i Sverige. Långt fler än vad som är rimligt tror att svenska medier är partipolitiskt styrda. Den totalt ologiska lösningen för dessa är att den politiska styrningen av till exempel public service, borde öka.
Samtidigt som detta påverkansarbete pågår på bred front och med hjälp av många nyttiga idioter, bygger man upp egna kanaler som påstås förmedla sanningen. Det är inte bara nyhetskanaler utan man jobbar i sociala medier och inte minst via olika kommentarsfält.
"I dag finns det ett smörgåsbord av verktyg som en auktoritär makthavare kan använda för att sprida propaganda eller smutskasta journalister" konstaterar Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränser, i en artikel i DN.
Pressfrihetsfrågan i de länder där medierna är styrda av regimen handlar om helt andra perspektiv. Där handlar det om ens personliga säkerhet och till och med risken att dö för rätten att utföra sitt jobb.
Under 2022 dödades 86 journalister och mediearbetare i världen, enligt siffror från Unesco.
Inte bara journalister är viktiga för pressfriheten. Många författare lever under hot för att de berättar om sånt som makten inte vill att de ska berätta.
2015 kidnappades den svenske förläggaren Gui Minhai från sin semesterbostad i Thailand. Han sitter sedan dess i fängelse i Kina för sina regeringskritiska böcker på förlaget i Hongkong.
Med tanke på författares utsatthet delade Gotlänningens Tryckeri AB ut ett stipendium till Östersjöns författar- och översättarcentrum på Pressfrihetens dag.
Här har många författare fått en fristad under åren. En verksamhet väl värd att lyfta, inte minst för att den i år, liksom Pressfrihetens dag, firar 30-årsjubileum.
FÖRTYDLIGANDE
Med anledning av texten om gårdsförsäljning vill Jakob Olofsgård, riksdagsledamot (L), påpeka att Liberalernas landsmötesbeslut är att gårdsförsäljning enbart får införas om Systembolaget värnas. Vilket även är det tillkännagivande som regeringen jobbar utifrån.