Båtbussen går mot nya djärva destinationer

På Gotland bygger vi istället gångbro för kryssningsturister.

Just den här bussen har dock navigerat fel.

Just den här bussen har dock navigerat fel.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare2024-03-26 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är ofta bildäcket snarare än antalet bokade passagerare som är den begränsande faktorn för resenärer på Gotlands färjor. Otaliga är de gånger jag tvingats göra en lång rad bokningsförsök för att få med mig bilen – för att i värsta fall tillslut förlita mig på stand by-kön – medan det samtidigt funnits gott om plats för dem som saknar bil.

En bidragande orsak till trängseln på bildäck är naturligtvis bristen på goda kommunikationer med kollektivtrafik från och till färjelägena, främst men inte enbart i Oskarshamn. Det har för övrigt alltid förbryllat mig att den enda båtbuss som erbjudits från Nynäshamn har samma slutstation som den spårbundna trafiken från stationen strax intill färjeläget.

Men nu satsas det alltså på ett betydligt mer omfattande utbud av båtbussar. Och även om en av linjerna går till Arlanda, som det också finns spårbunden trafik till, så kan dessa nya linjer innebära väldigt mycket för möjligheterna att åka färja utan att ta bilen med sig, när många fler destinationer på fastlandet kan nås på ett hyggligt smidigt sätt utan egen bil. Det är för all del även en snabbare väg till Arlanda, än det pendeltåg som stannar vid station efter station.

De nya linjerna för båtbussen går till, eller stannar i, förutom Arlanda exempelvis Kalmar, Växjö, Jönköping, Linköping och Uppsala. Dessa busslinjer förbättrar inte bara allmänt både gotlänningars och fastlänningars resemöjligheter. De kan också innebära att det öppnas mer utrymme på bildäck och att färjorna därmed kan få fler passagerare. Och om bildäck ändå är fullbokat så finns det ökade möjligheter att överväga om man trots allt inte kan lämna bilen hemma och ta bussarna till hjälp istället.

Samtidigt som nya båtbussar kan förbättra kommunikationerna till och från färjelägena i Oskarshamn och Nynäshamn så inleder Region Gotland arbetet i Visby med att förbättra tillgängligheten till andra fartyg. För fotgängare.

Gångbron för kryssningsturister ska vara klar våren 2025 och har en budget på 60 miljoner kronor. Erfarenhetsmässigt finns det mycket som talar för att den budgeten inte håller.

Bron tillför givetvis någonting och det är bra att den och dess utkiksplats blir tillgängliga även för allmänheten. Men det förvånar mig ändå att Region Gotland, med sin hårt belastade investeringsbudget, inte kunde finna en enklare och billigare lösning på problemet.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.