På länsstyrelsens hemsida beskrivs bildandet av en nationalpark på norra Gotland som ett ovedersägligt faktum. Rubriken lyder:
"Bästeträsk – Sveriges nästa nationalpark"
Så har också statliga myndigheter som länsstyrelsen och Naturvårdsverket agerat. Men nu ter sig slutresultatet av denna process av flera anledningar inte alls som självklar längre.
I Fleringe, Rute och Bunge har staten på Naturvårdsverkets initiativ och genom Lantmäteriet gjort sitt bästa för att förvärva privatägd mark, inför bildandet av en nationalpark. I flera fall i strid med markägarnas vilja, vilket gjort att ärendena fått avgöras av domstol.
Nu skriver Helagotland om hur domstolens prövningar av väldigt likartade ärenden plötsligt har förändrats, trots att förutsättningarna är desamma som tidigare.
I tidigare prövade ärenden har domstolen ansett det befogat att beröva markägare deras mark. Allmänintresset ansågs väga tyngre, inför bildandet av en nationalpark.
Men i de fyra senast avgjorda fallen låter det plötsligt annorlunda. Nu anser domstolen att, eftersom det faktiskt inte finns något riksdagsbeslut om den nya nationalparken, så kan den inte "utgöra grund för tvångsvis ianspråktagande av område genom lantmäteriförrättning".
På Gotland är vi ju vana vid att rättsliga prövningar av ärenden som rör natur och miljö kan få olika utfall i olika instanser. Det är snarare regel än undantag och rättssäkerheten framstår som ytterst bristfällig.
Vi är mindre vana vd att helt likartade ärenden plötsligt får ett radikalt annorlunda utfall i SAMMA instans. Det är direkt pinsamt för domstolen, eftersom den i praktiken pekar ut tidigare domar som felaktiga.
Detta hindrar tills vidare staten från att fortsätta att tvinga till sig mark i området. När det nu visat sig att det kan löna sig att sätta sig till motvärn, så är det mycket möjligt att fler markägare gör så. Och markägare som berövats mark i tidigare avgjorda ärenden kan få en möjlighet att återerövra den.
Det finns även andra järtecken som gör framtiden osäker för den ännu icke existerande nationalparken.
Peter Wennblad, Gotlandsanknuten ledarskribent i Svenska Dagbladet, skrev i förra veckan under rubriken:
"Stoppa statens sabotage mot sig själv"
Han beskriver där hur bildandet av nationalparken vore en fientlig handling mot Sverige. De miljöregler som omger en nationalpark skulle allvarligt försvåra och försämra Försvarsmaktens möjligheter att verka i ett område som är en av Europas mest strategiska platser:
”Det här är långt ifrån den enda gången orimligt stränga och komplicerade miljöregler saboterar Sveriges försvarsförmåga. Försvarsmakten har själv pekat ut miljötillståndsprocesser som den största bromsklossen för att hålla tempot i upprustningen."
Samtidigt har en statlig myndighet tagit tydlig ställning mot att nationalparken ska bildas. Detta i ett remissvar till Naturvårdsverket gällande förarbetena till det som ska bli verkets förslag till regering och riksdag.
P4 Gotland rapporterar nu att Sveriges geologiska undersökning (SGU) – som hanterar myndighetsfrågor som rör berg, jord och grundvatten – anser att det naturskydd som omger en nationalpark skulle kunna omöjliggöra kalkbrytning i områden som pekats ut som riksintressen för just detta. SGU vill därför att det inte ska bildas någon nationalpark.
Om Nationalparken Bäste träsk verkligen ska bildas framstår nu alltmer som en öppen fråga snarare än det faktum som det ofta beskrivs som.