Så har det slutligen hänt. En bilist har ertappats med att köra uppför Gutebacken och ändå fram till Söderväg, vilket i så fall bröt mot förbudet för genomfartstrafik.
Jag vet inte, men jag föreställer mig att en typ av frågor inte är ovanliga när polisen ingriper mot trafikförseelser.
– Har ni inget bättre för er?
– Borde ni inte jaga riktiga brottslingar istället?
Men det är naturligtvis inte orimligt att polisen ingriper för att upprätthålla lagar och regler. Och ingen kan väl påstå att polisen varit överdrivit nitisk och prioriterat just Gutebackens genomfartsförbud på bekostnad av andra uppgifter. Det är otur för den som är först med att ingripas mot och som för övrigt bestrider att han ska bötfällas för genomfarten. Det är som motsatsen till en stor lotterivinst. Men det är ju så med de flesta trafikförseelser, att man oftast kommer undan med dem. Varje rondell skulle exempelvis kunna vara en intäktsmaskin för böteskassan, om man ingrep mot alla som inte använde sina blinkers. Nästan varje gång man är ute i trafiken kan man se beteende som skulle kunna ha bötfällts. Det innebär ju inte att polisen borde upphöra med trafikövervakning.
Samtidigt inleder Regionen arbetet med bron som primärt är avsedd att leda kryssningsturister över färjeleden. Regionens projektledare säger till P4 Gotland att det behövs en planskild lösning för att undvika trafikinfarkt, vilket skulle kunna uppstå vid en kombination av trafikljus och anlöpande färjor.
Det är inte poänglöst, även om man skulle kunna invända att det beror på hur trafikljuset i så fall skulle styras och hur man skulle kunna finna andra lösningar för att transportera kryssningsturister mellan fartyget och staden.
Men jag tycker framför allt att det är intressant att regionen i det ena fallet (färjeleden) till en hög kostnad (60 miljoner budgeterat) undviker trafikljus för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten medan man i det andra fallet (Söderväg/Gutevägen) avlägsnade trafikljus för minska framkomligheten. I det ena fallet var trafikinfarkten oönskad och i det andra fallet var trafikinfarkten och det påföljande genomfartsförbudet delar av en dimmig plan för att minska biltrafiken.
Vad gäller Regionens ambitioner att minska trafiken i Visby så blir väl Söderväg den väg som många gotlänningar kommer att behöva ta för att transportera sig till det badhus som Regionen börjat bygga.
I den sista vändan genomfördes en förstudie där man övervägde fyra olika placeringar av nytt badhus i Visby. Regionfullmäktige valde den centrala placeringen, bland annat för tillgänglighetens skull. Men trafiken dit kommer tydligen att vara oönskad. Det hänger inte ihop.