Ett åtal har väckts mot en man i 60-årsåldern som i början av augusti körde från Färjeleden och på Gutevägen, trots förbud mot genomfart.
Det var mellan den 15 juni och 15 augusti som geonomfartsförbudet i Gutebacken gällde. Förbudet infördes som en del i regionens hantering av trafikfrågan efter borttagandet av trafikljusen i korsningen Gutebacken/Söderväg.
Enligt polisen hade man inte genomfört en enda kontroll, men regionen kunde genom jämförande mätningar konstatera en minskning i trafikflödet jämfört med samma mätperiod i fjol.
Nu visar det sig att en person stoppats och nu även åtalas för att ha brutit mot förbudet. Händelsen inträffade mitt i natten i början av augusti. Polisen uppmärksammade hur ett fordon svängde in på Gutevägen och körde hela vägen upp till korsningen vid Söderväg. Fordonet stoppades och personen i bilen, en man i 60-årsåldern som kommit med färjan, hävdade att han inte sett skyltningen.
Samma natt förhördes mannen kort och han delgavs misstanke om brott. Han hade ingen kommentar till det misstänkta brottet och önskade en advokat. Omkring en vecka senare förhördes han på nytt. I förhöret framgår det att mannen inte vill godta ett eventuellt strafföreläggande utan i stället begärde huvudförhandling.
”Det ni sa är korrekt men är bara en delmängd av sanningen. Det fanns inget uppsåt, omständigheterna är bristfälliga från trafikverket och jag kommer förevisa det vid huvudförhandlingen. Det är det jag har att säga”, sa han bland annat i förhöret.
Den misstänkte mannen menar att bevisningen, bland annat bilder som polisen tagit den aktuella natten, är bristfälliga.
”Jag har samma bilder i en mer rättvisande vinkel, som jag vill visa under huvudförhandlingen. Det är bristfälligt att en förundersökning är så här. Att jag inte får ta del av utskrifter från utredningen.” sa mannen i förhöret.
Mats Östman, gruppchef för stationsbefälen vid Polisen på Gotland, sa i en intervju i somras att:
– Det finns förbudsskyltar överallt och bara för att det sätts upp en ny skylt innebär det inte att vi är där och gör kontroller. Det viktiga är egentligen inte att göra sådana åtgärder, utan det viktiga är att gå ut med information att det är ett förbud, säger Mats Östman.
Ingen har hittills bötfällts för brott mot trafikförordningen på den omtalade vägen.