Regionen kan inte svära sig fri från ansvar

Region Gotland har i mycket hög grad bidragit till den situation den befinner sig i.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) verkar inte tycka att framtiden är så ljus att solglasögonen behövs

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) verkar inte tycka att framtiden är så ljus att solglasögonen behövs

Foto: Albin Jakobsson

Ledare2024-05-15 11:02
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland har tidigare uttryckligen avstått från att agera för att stabilisera Regionens ekonomi. Man har tillåtit ekonomin att försvagas för att undvika att ta beslut som påverkar verksamheten. Jag har varnat för detta, för hur underskottet i verkligheten kan bli mycket större än budget och att detta utgör ett hot mot framtidens välfärd. Och för att budgetberedningen skulle bli brutal.

Budgetberedningen har nu också slutat i något av ett nödrop. Alla nämnderna går back jämfört med budget. Mest back – 96 miljoner – går hälso- och sjukvårdsnämnden. Region Gotlands budget för 2024 var minus 127 miljoner, vilket var illa nog. Men prognosen är nu 311 miljoner minus.

Region Gotland väljer nu att ge andra skulden för detta. Främst regeringen.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin sade i en kommentar:

–Detta fungerar inte längre. Som regionalpolitiker kan vi göra mycket, men vi är på väg i en riktning som vi inte längre kan ta ansvar för. Gotlands samtliga politiska partier står fullständigt enade här. Vi kan inte göra mer, utan nu måste staten gripa in.

Kan inte göra mer? Vad är det Regionen har gjort? Budgetberedningen har exempelvis beslutat att inte låna ut 258 miljoner till en ny ishall, som dessutom skulle innebära ökade årliga driftskostnader. Eller förlåt, budgetberedningen har beslutat att skjuta på beslutet att låna ut 258 miljoner till i höst. Jag antar att det var en uppoffring man ansåg nödvändig, om man vill att argumenten för att mer statliga pengar till Gotland ska ha någon bärkraft alls.

Budgetberedningen framhåller speciellt sjukvården som underfinansierad och Meit Fohlin menar att det på sikt är omöjligt för en ö-region med sjukvårdshuvudmannaskap att klara uppdraget utan ökade resurser från staten. Budgetberedningen ser tre möjliga lösningar, som extremt kort kan sammanfattas:

  1. Mer pengar från staten
  2. Någon annan region får ta över ansvaret
  3. Staten får ta över ansvaret

Enligt sajten Ekonomifakta så är Region Gotland redan den region som får mest pengar av alla från den delen av den kommunala skatteutjämningen som rör just regioner. Under 2024 handlar det om 12 384 kronor per gotlänning. Den region som får näst mest får 10 112 kronor per invånare.

Jag tycker att det är svårt att bedöma styrkan hos Regionens argument för att Gotlands tilldelning borde vara ännu rikligare. Men Regionens försök att två sina händer ock skicka allt ansvar vidare imponerar inte.

Nu står Regionen inför en rad nödvändiga åtgärder som vi ännu inte vet vidden och effekten av. Ledaren för det största oppositionspartiet, Eva Nypelius (C) sade till Helagotland:

– Vi försummar vår ekonomi. Det handlar om att ha respekt för fullmäktiges beslut, säger Eva Nypelius. 

– Uppdraget var tydligt redan i fjol, att nämnderna skulle spara. Nu jobbar man med åtgärdsförslag, hade man börjat tidigare kanske man skulle slippa så drastiska åtgärder.

Jag misstänker att Centerpartiets missnöje med att lämnas utanför den styrande koalitionen numera är begränsat.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.