Spola med regnvatten, Nato dröjer & graffiti förskönar

Förra veckan nyheter innehöll ett bra mail från Regionen, nytt om Natoansökan och att Tingsrätten ger graffiti upprättelse

McDonalds spolar med regnvatten och regionen ser gärna att fler gör det samma, men de ska ansöka först.

McDonalds spolar med regnvatten och regionen ser gärna att fler gör det samma, men de ska ansöka först.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2023-11-06 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fullt möjligt att spola med regnvatten, men ansök först

Förra veckan landade ett mail med riktigt bra, och efterlängtad, information från Teknikförvaltningen i min mailbox.

Jag har vid ett flertal tillfällen genom åren ifrågasatt regionens hantering av gotlänningars goda vilja till vattenbesparande åtgärder. Främst gäller det de som själva byggt anläggningar som gör det möjligt att spola toaletter med uppsamlat regnvatten ut i regionens VA-nät. 

Flera privatpersoners uppfinningsrikedom har blivit brutalt mottagna av regionen utan att det vid de tillfällena egentligen getts några vettiga skäl. De har däremot blivit hotade med böter om de kopplade in sina vattenbesparande anläggningar.

Därför blev jag både glad och riktigt överraskad när Magnus Larssons anläggning på McDonalds på Stenhuggaren både var godkänd av regionen lyftes fram som ett bra exempel. Vad hade Larsson gjort som tidigare privatpersoner inte gjort?

Den frågan och frågan om hur man nu går till väga för att installera en anläggning som på ett eller annat sätt använder regn- eller annat uppsamlat vatten som slutligen hamnar i regionens avloppsledningar finns nu att skåda på regionens hemsida.

Men i korthet uppskattar regionen alla egna initiativ som sparar på dricksvatten men du måste ansöka och bli godkänd innan du får ta din anläggning i bruk. Jag uppfattar även att regionen kan vara behjälplig med råd och tips för att din idé ska bli verklighet, men den möjligheten kan ju variera i tid utifrån andra mer akuta behov av arbetsinsats från regionens tjänstepersoner.

Natointräde var god dröj lite till.

Det svenska Natointrädet börjar mer och mer likna ett fiasko. Det spår som Finland fick åka snabbtåg rätt in i försvarsgemenskapen är nu lika högt prioriterat av Turkiet och Ungern som de nya stambanorna för höghastighetståg är av Tidöpartierna. Turkiet har visserligen tagit ett litet steg framåt i processen i och med Erdogans signering och inlämning av Sveriges Natoansökan till det turkiska parlamentet. Men det återstår ännu ett positivt beslut i parlamentet och ytterligare en stämpel från Erdogan själv innan Sveriges ansökan är godkänd av Turkiet.

Dessutom kvarstår även Ungerns godkännande innan vaktmästarna vid Natos högkvarter kan hissa den svenska fanan.

Jag undrar hur den här frågan hade hanterats om regeringen inte försökt lägga sig platt för Erdogan utan lugnt lutat sig tillbaka och låtit Nato sköta frågan internt. För uppenbart finns det många och tunga Natoländer som ser de stora fördelarna som ett svenskt medlemskap för med sig för Nato i den osäkra tid vi nu lever i. Den pressen som de länderna kunnat sätta på Turkiet och Ungern hade nog funkat bättre än Kristerssons och Billströms krypande har gjort.

Det finns hopp för den nya kulturen

”Sättet på vilket NN har åskådliggjort lammet vittnar om en konstnärlig gärning utförd med ett visst mått av artistisk och teknisk skicklighet. Det avbildade subjektet – ett lamm – är en symbol för Gotland, som både region och turistmål och kan svårligen uppfattas som anstötligt.” Så skriver Tingsrätten på Gotland i en dom, där en graffitikonstnär stod åtalad för ringa skadegörelse. Tingrätten ger utifrån det följande slutsats: ”Enligt tingsrättens uppfattning har den spruckna betongfasadens skönhetsvärde – i rent objektivt hänseende – ökat genom NN:s målning.” Vilket vi kan läsa om på bland annat helagotland.se

Graffiti har av många, ofta äldre, setts som rent klotter. Ofta har det även dragits paralleller mellan fantastiska graffitimålningar och otyget att sätta så kallade taggar överallt. Vilket i min värld är som att jämföra Monalisa med toalettklotter.

Tingsrättens dom ger mig hopp och visar att det i alla fall finns några som ser graffitin som den konstform den är.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.