Gotland behöver både flytare och flygare

Det är ett tveeggat svärd som flygbolaget BRA har börjat svinga. Då är det lätt att skära sig om man är obetänksam.

Somliga kan både flyta och flyga.

Somliga kan både flyta och flyga.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2023-02-06 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland behöver goda förbindelser både färja och med flyg. Jag skulle gärna se fler alternativ än de som redan står till buds. Luftskepp, bro eller teleportering. Men tills vidare och för överskådlig framtid får vi nog ändå nöja oss med de kategorier av fortskaffningsmedel som existerar i dag.

Att det bara finns två huvudsakliga sätt att resa till och från Gotland hindrar inte företrädare för den ena metoden från att döma ut den andra. GA skrev i fredags om hur flygbolaget BRA i en kampanj ropar ut: "Att ta färjan flyger inte längre". Detta med anledning av beräkningar av forskare från KTH och Chalmers, som publicerats av Vagabond.

Men det beror ju på hur man räknar. Ett annat sätt för en konsument att räkna på hur det egna beslutet påverkar utsläppen, är att acceptera faktumet att färjetrafiken huvudsakligen bedrivs enligt ett avtal mellan operatören och staten, och omfattningen är under större delen av året densamma oavsett hur många resenärerna är. Även om färjornas utsläpp är stora, så låter det sig hävdas att den enskilda resenären inte alls orsakar några extra utsläpp genom att boka in sig och åka med. Färjan kommer att gå ändå.

Flygtrafiken bedrivs däremot inte enligt några sådana avtal och bolagen är fria att anpassa antalet avgångar efter resenärernas efterfrågan. Färre resenärer kan innebära mindre utsläpp.

Det är ett tveeggat svärd som flygbolaget BRA har börjat svinga. Då är det lätt att skära sig om man är obetänksam.

Själv tycker jag att resenärerna kan träffa sina val av färdsätt efter sina förutsättningar och preferenser. Pris. Tidsschema. Smidighet. Flygrädsla. Vattuskräck. Det är upp till var och en vad som får avgöra. Behöver man ha bilen med sig avråder jag dock från att flyga. Vill man verkligen påverka färjetrafikens utsläpp är politiken en framkomligare väg än personliga val.

Avslutningsvis så är det ju inte speciellt lyckat för Gotland om de färdmedel som delvis konkurrerar med varandra men i ännu högre grad kompletterar varandra börjar utmåla varandra som olämpliga att åka med. Gotlandsresan framstår då som mindre attraktiv och ön är som sagt helt beroende av BÅDE färjetrafik och flygtrafik.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.