Gotland har inte Sveriges lägsta inkomster. Det finns enligt Ekonomifakta 79 kommuner i Sverige där medianinkomsten är lägre än den är på Gotland.
Det innebär å andra sidan att det finns 210 kommuner där medianinkomsten är högre än på Gotland. Och Region Gotland är den region som har den lägsta medianinkomsten. Högst är medianinkomsten i Stockholms län (348 033) följt av Hallands län (321 272) och Västra Götalands län (318 286). Lägst ligger Kalmar län (294 177) Gävleborgs län (293 076) och Gotland (283 209).
Bland de kommuner där medianinkomsten faktiskt är lägre än på ön, är ju dessutom exempelvis bostadspriserna i allmänhet lägre
De problem som Knut Stahle tar upp i en intervju i onsdagens GA är definitivt verkliga. När priserna stiger – och när resorna till och från Gotland blir dyrare – så försvårar det livet för dem som har måttliga inkomster. Det har gått olika långt på olika delar av ön, men det finns socknar där gotlänningarna sitter allt trängre. Och stadsdelar.
Samtidigt tycker jag att det är att gå för långt att jämföra med skärgårdsöar där genuina öbor helt trängs undan. Även om det finns försvårade omständigheter för permanentboende så ökar den bofasta befolkningen på Gotland.
Men det finns definitivt anledning att befara att denna utveckling kan avstanna och vända. Att hårda ekonomiska fakta gör att utflyttningen ökar och inflyttningen minskar, så att befolkningen börjar sjunka. Att detta inte ska inträffa är något som Region Gotland har all anledning att vinnlägga sig om.
Gotland är en attraktiv plats att bo på. Om den bofasta befolkningen ändå skulle börja minska, så vore det en sorts misstroendeförklaring. Ett misslyckande i att ta hand om medborgarnas intressen. Det är ju medborgarna som ska vara Regionens allt annat överskuggande prioritering.
Därmed inte sagt att det är en lätt uppgift. Precis som det inte finns någon magi på magiska Gotland, som gör det lätt att skapa ett gott liv med en låg inkomst, så skapar man inte heller nödvändigtvis goda förutsättningar genom att tränga undan fritidsboende och besöksnäring. Även om det inte sker på full tid så bidrar även de till att skapa en levande ö med ett ekonomiskt underlag för yrkesliv bosättning.
Men Gotland behöver definitivt ett mer diversifierat och välbalanserat näringsliv med flera goda jobb i fler olika verksamheter. Ön skulle må bättre av ett en välmående besöksnäring blir en mindre viktig del av ekonomi och arbetsmarknad. Men en sådan ordning uppnår man inte genom att motarbeta besöksnäringen utan genom att skapa så goda förutsättningar som möjligt för hela näringslivet.