Östersjöns pärla, med en medeltida stad där tiden stått still. Bilden av Gotland och Visby stämmer inte alltid överens med hur upplevelsen är hos de som bor där permanent. 2022 hade gotlänningar lägst medelinkomst i landet, samtidigt som priserna på resorna med färjorna stiger.
Enligt Region Gotland ska Gotland "upplevas som norra Europas mest hållbara och attraktiva resmål 2027". Knut Stahle är grafisk formgivare som jobbat med varumärken, boende mitt i staden där tiden stått still. Han är bekymrad och orolig för gotlänningarna.
– Jag växte upp i Kräklingbo och flyttade hem till ön igen 2018 när vi fick barn. Då var det slående hur både Visby och Östergarnslandet hade förändrats. Kompisars hus där jag lekte som liten var inte längre permanentbostäder utan hade nu blivit lyxrenoverade sommarhus, säger han och konstaterar att läget kanske är allra värst på Fårö.
Det som Knut Stahle vänder sig emot är hur bilden skiljer sig åt för hur Gotland marknadsförs utåt mot besökare, mot hur verkligheten ser ut för de som bor på ön permanent. Han menar att turistbranschen och Region Gotland talar samma språk, där ordet magiskt är ett av fem värdeord för att beskriva ön.
– Det säljs in till oss som bor här för att skapa stolthet, men istället bidrar det till att dölja försämringar, säger han och konstaterar att ordet livskraft är ett annat ord för att sälja ön:
– Samtidigt är vi det län i hela Sverige som har lägst medelinkomst och färjepriserna är höga. Livskraften försvagas och det blir svårare och dyrare att bo här permanent.
Med allt fler fritidshus befarar Knut Stahle att Gotland går samma öde till mötes som öar i Stockholms och Göteborgs skärgårdar.
– Där pratar man om "ödöden", där hus säljs till de som inte ska bo där. Till slut blir det inga fastboende kvar. Det påverkar samhällsservicen – då sviktar elevunderlaget och skolor läggs ner. Det blir ett av flera incitament mindre att flytta till platsen.
På onsdag kväll utvecklar Knut Stahle sina farhågor om framtiden för öns bofasta, vid ett möte arrangerat av Humanisterna på Almedalsbiblioteket i Visby.
– Vi måste adressera de här farhågorna och på allvar börja fundera på vilka sätt det finns för att komma till bukt med problemen. Det är väldigt få politiker som lyfter problemen och då finns en risk att det skapar frustration hos de fast boende på Gotland, säger han.