Nu har Gotlandshem och Hyresgästförening fått hjälp med att fastställa hyreshöjningen för 2024, som gäller retroaktivt från årsskiftet. Hyreshöjningen blev 5,6 procent, vilket är mycket mer än Hyresgästföreningen ville gå med på – 2,93 procent. Men det är ännu mycket mindre än vad Gotlandshem ville ha – 16,99 procent.
Den som avgjorde de strandade förhandlingarna – den partssammansatta Hyresmarknadskommittén – hamnade på en helt förväntad nivå. Kanske några tiondels procentenheter högre än snittet för årets tidigare avgjorda hyreshöjningar. Kommitténs arbete handlar knappast om någon objektiv kalkylering av vad hyreshöjningen borde vara i förhållande till hur kostnadsläget har utvecklats i varje enskilt fall. Det rör sig snarare om en generell höftning baserad på vad man kan komma fram till i kommittén, utan några egentlige hänsyn till lokala faktorer.
Den förhandlingsmodell som parterna Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta nationellt kommit överens om kan väl inte beskrivas som annat än stendöd på Gotland. Det var meningen att hyreshöjningen skulle baseras på objektiva faktorer som utvecklingen för taxor, avgifter, inflation och förvaltnings- och underhållskostnader. Men när den kalkylen hamnade så högt som den gjorde så tyckte ju somliga (Hyresgästföreningen) inte att det var en bra bas för årets hyreshöjning längre. Även om man tydligen tyckte att modellen var bra så blev ju resultatet fel.
Kortsiktigt är det naturligtvis en lättnad för Gotlandshems hyresgäster att hyreshöjningen inte blir större. Men på Gotland har det ju redan tidigare visat sig att det får långsiktiga konsekvenser för hyresgästerna när hyran minimeras på bekostnaden av löpande underhåll. Den underhållsskuld som Gotlandshem skjuter framför sig lär öka ytterligare och på något sätt måste den hanteras.
För somliga hyresgäster kan det leda till att fastigheterna de bor i säljs. I andra fastigheter kan Gotlandshem då få råd med mer omfattande renoveringar, som kraftigt kommer att påverka hyresnivån.
Förhandlingsordningen på den svenska hyresmarknaden är en udda lösning som varken tjänar parterna eller landet speciellt väl. Marknaden för hyrda bostäder – som borde vara den rörligaste av bostadsmarknaderna – är i själva verket den mest likstela. Den skulle behöva en total omdaning. Det är dock svårt att se hur den skulle kunna genomföras.