Gotlandshems krav kan trots allt vara rökta

Gamla kontrakt blir inte plötsligt som nya.

Det som inte är normalt nu kan ha varit normalt förr.

Det som inte är normalt nu kan ha varit normalt förr.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare2024-06-11 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag vill kalla det för mitt första riktiga jobb efter studierna, även om man kan diskutera hur riktigt det var. På den tiden – halvvägs till Hedenhös eller mer precist alldeles i början av 90-talet – kunde man faktiskt hamna på en arbetsplats där anställda satt och rökte på kontoret. Ja, jag var dessutom en av dem som utnyttjade denna möjlighet. Där satt jag och knackade på tangentbordet, med en cigg mellan pekfingret och långfingret. Det är något som i dag, drygt 30 år senare, förmodligen framstår som absurt för många yngre läsare. Och en del av de äldre. I ärlighetens namn var det några av mina kollegor som ansåg det absurt redan då det begav sig.

Själv slutade jag röka några år senare, mitten av 90-talet. Det är det många andra som också har gjort. I detta avseende har Sverige verkligen förändrats. Attityden till rökning är numera sådan att exempelvis Destination Gotland kan totalförbjuda rökning på sina färjor – till och med ute på däck – utan att det blir något större liv om saken.

En plats har varit tämligen fredad för rökare. Deras hem. Hemmet är ändå om inte en borg så åtminstone en sfär för privatliv där man inom rimliga gränser gör som man vill. Det har – hittills – i stor utsträckning gällt även om som hyr sina bostäder.

Det verkar bli ändring på det nu. Åtminstone för dem som hyr av Gotlandshem. Regionens bostadsbolag anser sig ha alltför höga kostnader för saneringar och förtida renoveringar av bostäder som bebotts av rökare och kattägare. För rökarna innebär det ett rökförbud i lägenheterna, som numera införts i hyreskontrakten. Och mot dem som ändå röker i sina lägenheter kan det riktas skadeståndskrav.

Å ena sidan är det ett stort ingrepp i en människas liv, att diktera vad de ska få göra i sina egna hem. Å andra sidan är det rimligt att man får ta de ekonomiska konsekvenserna av sitt eget agerande, när det drabbar någon annan. Som en hyresvärd. Det är trots allt skillnad på att hyra och att äga.

Mer skeptisk är jag till Gotlandshems ambition att driva skadeståndskrav även mot dem som inte har haft något rökförbud inskrivet i sina kontrakt. Fastighetschef André Liljegren säger till Helagotland:

– Det finns lagar om att man måste vårda sin bostad och vi tycker inte att det här kan klassas som normalt slitage.

Det finns juridisk expertis som är av en helt annan mening. Sajten Familjens Jurist svarar på frågan: Kan jag bli ersättningsskyldig när jag har rökt i lägenheten?

"Hyreslagen innehåller ingen bestämmelse om rökning. Man kan dock avtala om att rökning inte får ske i lägenheten. Om det inte finns något sådant förbud kan man alltså röka i lägenheten, och röklukten i lägenheten ska generellt sett ses som normalt slitage som hyresgästen inte ska bli ersättningsskyldig för."

Det kan bli så att Gotlandshem tvingas fortsätta ta konsekvenserna av sitt eget, tidigare, regelverk.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.