Gotlandshem inför rökförbud – med retroaktiva straff

Att förbudet införs lär inte höja många ögonbryn. Men att man dessutom vill straffa dem som rökt inomhus tidigare, det lär bli mer omdiskuterat – och juridiskt omprövat.

Adrian Karlsson, skadetekniker på Gotlandshem, visar hur persienner och gardinfästen blivit "gulnade" av långvarig rökning.

Adrian Karlsson, skadetekniker på Gotlandshem, visar hur persienner och gardinfästen blivit "gulnade" av långvarig rökning.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2024-06-06 13:38

I april berättade Helagotland om det allmännyttiga bostadsbolagets höga kostnader för sanering: 17 miljoner kronor för 27 totalförstörda lägenheter – enabrt under 2023.

De stora bovarna i dramat ansågs vara inomhusrökning och kattpiss.

Gällande det förstnämnda berättar Gotlandshem att det handlar om 40 miljoner kronor på tre år, för nikotinsanering.

– De pengarna hade vi hellre lagt på vår underhållsskuld eller på energieffektivisering. Vi ska just inleda bolagets största projekt någonsin, vi ska renovera 3 000 lägenheter och bygga 1 500 nya, så vi behöver alla våra medel till det. 40 miljoner kunde ha gett 40 nya eller lika många stamrenoverade bostäder i stället, kommenterar bolaget fastighetschef André Liljegren.

undefined
Skadetekniker Adrian Karlsson och fastighetschef André Liljegren kikar på hur sådant som armaturer och teknikskåp missfärgats av nikotin.

Utläggen har man alltså tvingats till även på senare år, trots att cigarettbruket generellt gått ner i samhället.

Just rökning inomhus är för många helt otänkbart; sedan 2005 är det till och med förbjudet på svenska serveringsställen.

– Men vi ser inte att vi har följt samhällsutvecklingen i stort, rökningen inne i våra lägenheter verkar inte ha minskat, säger André Liljegren.

På onsdagen bjöd han, tillsammans med Gotlandshems skadetekniker Adrian Karlsson, in pressen till ett boende med stora saneringsbehov.

– Jag skulle tippa att man rökt här i minst 20 år. Tydligast är det där tavlorna har suttit, men även om man känner lukten, som slår emot en som en vägg när man kommer in, säger den sistnämnda, samtidigt som han kikar mot de gulnade tapeterna.

Vad är det du måste göra här?

– I just det här rummet måste alla ytskikten bort, samt persiennerna. I köket måste allt rivas ut, nikotinet har till och med satt sig i kakelfogen.

undefined
Andelen rökare i befolkningen fortsätter minska och det är sedan länge förbjudet att röka på serveringsställen. Men enligt Gotlandshem ser de inte motsvarande minskning på inomhusrökandet bland sina hyresgäster.
undefined
En av Gotlandshems pressbilder på en annan nikotinskadad lägenhet, som krävde totalrenovering.

Nu har man bestämt sig för att det får vara nog: Ett rökförbud står numera inskrivet i alla nya hyreskontrakt.

Ett beslut som ter sig ganska okontroversiellt.

Vad som däremot kan bli omstritt är att Gotlandshem vill driva skadeståndskrav mot "innerökarna" – även mot vissa som skrev under sitt kontrakt innan den nya klausulen tillkom.

– Det finns lagar om att man måste vårda sin bostad och vi tycker inte att det här kan klassas som normalt slitage, säger André Liljegren.

Lagutrymmet, om dessa krav överklagas – och även gällande själva förbudet – är något oklart. Det har testats en del på fastlandet, hittills med blandade resultat.

– Vi vill också driva opinion och driva den här rättsfrågan framåt, menar André Liljegren.

undefined
André Liljegren behöver knappt peka ut var tavlorna suttit i vardagsrummet.
undefined
André Liljegren, fastighetschef, samt Adrian Karlsson, skadetekniker, kollar in köket. Här ska allt rivas ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!