”Hur ska man få grepp på Regionen i dubbfrågan?”

Men än så länge får du i alla fall bestämma själv.

”Du ska helst köra dina egna barn i en bil med dubbfria däck. Men när Regionen finansierar (och ansvarar för) barnens resande är det under dubbade former”, skriver Mats Linder.

”Du ska helst köra dina egna barn i en bil med dubbfria däck. Men när Regionen finansierar (och ansvarar för) barnens resande är det under dubbade former”, skriver Mats Linder.

Foto: Montage Tomas Oneborg, TT/Malin Stenström

Ledare2023-11-30 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ni vet hur det brukar låta i politiken, när någon eller några vill ha mer resurser till något. Man får inte ställa olika ändamål eller grupper mot varandra, hävdar de med moralisk auktoritet.

I själva verket är det precis vad politiken ska göra. Resurserna är inte oändliga och politiken måste prioritera mellan alla ändamål. Eller borde göra det. Man måste också göra en avvägning av hur höga skatterna kan vara. Att göra prioriteringar och ställa ändamål mot varandra är inte elakt eller cyniskt. Det är att vara vuxen och inse att önskelistan inte kan vara hur lång som helst.

Att göra prioriteringar rör för övrigt inte bara ekonomiska avvägningar. I snart sagt alla frågor så måste (eller borde) positiva och negativa konsekvenser av föreslagna åtgärder vägas mot varandra. Den amerikanska politiske filosofen Thomas Sowell sammanfattade detta förhållande med:

”There are no solutions, there are only trade-offs.”

Nästan vad man än gör så finns det målkonflikter.

undefined
På onsdagseftermiddagen krockade en buss och en lastbil på Dalhemsvägen. Enligt Helagotlands reporter på plats var det väldigt halt på vägen där olyckan inträffade.

Ett anspråkslöst exempel är Region Gotlands inställning till dubbdäck. Även i denna fråga finns målkonflikter som inte, åtminstone inte primärt, har med ekonomi att göra. Å ena sidan ger dubbdäck ökad trafiksäkerhet. Å andra sidan sliter dubbarna på vägarna, de river upp skadliga partiklar vi kan andas in och på marginalen kan de också höja bränsleförbrukningen. För trafiksäkerheten har vi nollvisionen, vilket är ett dumt namn när vi vet att det alltid finns målkonflikter.

Hur löser Regionen denna konflikt? Inte klockrent. För den agerar olika vid olika tillfällen.

I somliga sammanhang strävar den mot att minska andelen dubbdäck på Gotlands vägar. Utan att salta. Där har vi en annan fråga med tydliga målkonflikter.

I ett annat sammanhang så är exempelvis Gotlands skolskjutsar enligt uppgift ålagda att ha dubbdäck.

Så du ska helst köra dina egna barn i en bil med dubbfria däck. Men när Regionen finansierar (och ansvarar för) barnens resande är det under dubbade former.

LÄS MER: Bussar saknar vinterdäck –  flera i diket senaste dagarna

När Regionen inför vintern skulle ge medborgarna råd i däcksfrågan så blev det ändå hyggligt balanserat. På Regionens hemsida uttalade sig miljöskyddsinspektör Jonatan Levin:

– Friktionsdäck är ett bra alternativ för den som kör mest i Visby. På landsbygden där det inte snöröjs och halkbekämpas lika mycket kan det vara en fördel med dubbdäck och på isiga vägbanor hjälper dubbdäcken till att rugga upp ytan. Möjligen kommer behovet av dubbdäck att minska framöver på grund av ett mildare klimat och för att friktionsdäcken blivit bättre.

Den som tittar ut genom fönstret kan konstatera att den som valt dubbfritt på grund av klimatförändringar har varit för tidigt ute.

Medan politikerna ofta misslyckas med eller struntar att hantera målkonflikter, så kan du – när det gäller däckval – själv göra avvägningen. Än så länge. Men bli inte förvånad om det valet tas ifrån i dig i framtiden. Det har redan hänt i somliga kommuner.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.