Priset på diesel har länge varit ett problem och en konkurrensnackdel för det svenska jordbruket. Elpriset har blivit ett akut problem och allting talar för att det även är långsiktigt, på en marknad där priset fluktuerar vildsint men där elbehovet är tämligen konstant. GA berättade i måndagstidningen om två gårdar med elräkningar på 140 000 respektive 90 000 bara för januari.
Jordbruket är förvisso inte den enda branschen som drabbas. Även den elberoende industrin drabbas och den har Sverige mycket av. Många företag har dessutom tubbats att av miljöskäl övergå till eldrift och det är meningen att fler ska följa efter. Hur lockande framstår det som, just nu?
Inte ens de företag som i stor skala satsar på att investera i egen elproduktion kan på detta sätt garantera driften. Så var det med Holmen. Skogs- och förädlingsföretaget upptäckte att man med stigande elpriser – många gånger högre än normalpriset – tjänade mer pengar på att sälja den egenproducerade elen än att använda den i sina egna verksamheter. Pappersproduktionen stoppades vid två av företagets bruk.
Sveriges välstånd har kunnat byggas upp bland annat tack vare en trygg och stabil elförsörjning med konkurrenskraftiga och förhållandevis stabila priser. Elförsörjningen dominerades av vattenkraft och kärnkraft, som inte bara kan producera när det är stiltje och molnigt. De producerar dessutom el utan att släppa ut koldioxid, vilket med en växande insikt om växthusgasernas betydelse borde ha varit något att värna om.
Men samtidigt som el kommit att utgöra en allt större del av vår energimix, samtidigt som vi planerar för att än fler verksamheter ska konvertera till eldrift, så har vi avvecklat kärnkraft för att istället förlita oss på energiproduktion som inte kan planeras. Det leder nu till oerhört branta och täta upp och nedgångar för elpriserna. När elpriserna är höga är det elkunderna som drabbas, som gotländska lantbruksföretag och privatkunder. När priserna är extremt låga, eller till och med negativa, så förstörs marknaden för den energiproduktion som är stabil och planerbar.
I måndagens GA aktualiserades akuta insatser för att lantbrukare ska kunna övervintra elpriserna, för att rädda livsmedelproduktionen och i grunden under normala omständigheter livskraftiga företag. Det kan absolut behövas. Men även om kortsiktiga specialåtgärder kan vara nödvändiga så är de inte tillräckliga. Lantbruket – och hela näringslivet och hushållen, ja klimatomställningen – skadas när priset för en helt central resurs åker en bergochdalbana med skräckinjagande krön.