Efter min ledare med rubriken ”Är det någon på Gotland som förgyller de äldres vardag?” har reaktionerna inte låtit vänta på sig.
Från regionen fick jag en lista på aktiviteter som publicerats på regionens hemsida, Facebook/Instagram eller i någon av tidningarna. Det rör sig om olika fina aktiviteter som fått uppmärksamhet i olika utsträckning. Men frekvensen är i mina ögon lite låg då det rör sig om en publicering i månaden.
Jag fick även ett mail från en anhörig som öser beröm över det regiondrivna säbo hens förälder är boende på. I mailet beskrivs aktiviteter, kärleksfull personal och en allmänt trevlig boendemiljö.
Även Attendo hörde av sig och informerade mig om deras arbete med att aktivera de äldre på två av deras boenden på södra Gotland. Där har Attendo två anställda aktiverare, en på vardera boende, som förgyller de boendes vardag.
Jag är inte förvånad över gensvaret. Jag vet att det finns mycket bra aktiviteter för de som bor på öns äldreboenden, men det kommer sällan fram. Här måste de som driver de olika verksamheterna bli bättre, om bilden av äldreomsorgen ska kunna förändras. Vilket är ett måste om den framtida rekryteringen ska kunna klaras av. För verksamheten får inte draghjälp av media om man inte ger media intressanta saker att rapportera om, och då serverade på silverfat.
Medias uppgift är bland annat att granska det offentliga. Får vi skattebetalare den service vi vill ha för de skattepengar vi betalar in? Är sjukvård, äldreomsorg, skola och mycket annat på den nivå vi önskar oss? Media ska lägga energi på att gräva för att kontrollera och granska regionens verksamheter. När den inte håller vad som utlovats ska media rapportera och ställa de svåra frågorna till våra makthavare.
Men resurserna som media har är i dag begränsade och ”grävande” efter de positiva nyheterna görs bara som undantag. Då måste verksamheterna själva göra de nyheterna mer lättillgängliga för både allmänhet som media.
Det var just det jag försökte beskriva i min ledare där jag hänvisade till två mycket bra nationella exempel som bägge fått stor uppmärksamhet och dessutom blivit dokumentärer.
Det finns ljusglimtar och eldsjälar inom öns äldreomsorg, nu gäller det bara att lyfta fram dem så de blir synliga för fler. Och de nyhetsredaktioner som läser detta kanske skulle överväga längre reportage eller varför inte en reportageserie där det fina arbete som görs lyfts fram.
Eller varför inte en egen galakväll med mat och priser till de som gjort något utöver det vanliga.
Kan idrotten och media ha sina galor borde det inte vara så svårt för regionen att dra ihop en vård och omsorgsgala där det fantastiska arbete som görs uppmärksammas på ett tydligare sätt.
Varför inte samköra med Attendo och de andra privata aktörerna så hela öns äldreomsorg blir uppmärksammad. Attendo, som i dag driver 30 procent av regionens äldreboenden, borde inte ha några problem att dela på kostnaderna och lägga lite av sina vinster till mat och lokal. Och tänk er en jury som väljer ut pristagarna där bland annat Jane Lindell Ljunggren ingår. Det skulle ge en riktigt bra tyngd till pristagarnas arbete och därmed väcka stor positiv uppmärksamhet.
För det finns både ljusglimtar och eldsjälar inom öns äldreomsorg, nu ska de bara lyftas fram.