Hyresgästföreningens tonläge gentemot Gotlandshem har länge varit högt. Landets genom tiderna värsta hyresvärd konstaterade en av föreningens högsta företrädare på Gotlandsbesök.
När förhandlingarna nu strandats än en gång kommenterar Hyresgästföreningens lokala ordförande att Gotlandshem helt utan fog vill höja hyrorna så det leder till "social katastrof".
"Gotlandshem är inte i den ekonomiska kris som de vill ge sken av" säger man och menar att bolaget inte har saklig grund för sitt utgångskrav på 17,53 procent, som nu är sänkt till 16,99 efter att alla hänsyn tagits med i beräkningen.
Hyresgästföreningens motkrav? 2,93 procent.
Enligt Gotlandshem landade Hyresgästföreningens summa efter den nya förhandlingsmodellen på 10,71 procent, men detta bortsåg man från helt och yrkade istället på 2,93 procent, med motiveringen att det "inte är rimligt med högre justering".
Man får som hyresgäst bestämma vem man sätter mest tilltro till men att en höjning på 2,93 skulle vara rimlig medan bostadsbolagets beräkningar landar på 17 procent är svårt att greppa.
Den enda förklaringen till att det är Hyresgästföreningens beräkningar som är de rimliga blir ju att Gotlandshem är ett oseriöst företag som försöker pracka på sina kunder kostnader helt utan grund.
Det lockar kanske nya medlemmar till Hyresgästföreningen men det skapar ju inte förtroende.
Det som också talar emot Hyresgästföreningens trovärdighet i de stora orden om Gotlandshems inkompetens är att inga stöttande ord kommer från det parti som står Hyresgästföreningen nära och som sedan ett år tillbaka är med och styr Gotland: Socialdemokraterna.
Gotlandshems styrelse sätter inte hyror men är politiskt tillsatt och det är ägaren – det vill säga Region Gotland, även den med en politisk ledning – som i slutänden bestämmer hur bolaget ska agera.
Ingen hyresgäst vinner på att Hyresgästföreningens förtroende skadas. Trots att föreningen bara har medlemmar i cirka en tredjedel av alla hyresrätter, företräder de oss alla när det gäller att förhandla hyror.
Gotlandshem ingångskrav på 17 procent är å sin sida rekordhögt. När man ser på andra bostadsbolags ingångskrav så ligger de närmare 10 än 20 procent.
Detta är det Hyresgästföreningens uppdrag att argumentera emot. Självklart ska föreningen göra vad den kan för att hålla hyrorna nere, inte tu tal om det. Men den egna insatsen måste också vara saklig och inte gå ut på att smutskasta sin motpart.
Det är tydligt att de två parterna har helt olika syn på verkligheten, kanske borde Hyresmarknadskommittén ta över direkt nästa gång.