”Tror Gotlandshem att de har gräddfil i bygglovskön?”

”Jag har aldrig träffat på ett värre bostadsbolag.” Efter Gotlandshems beslut om att 148 lägenheter ska rivas på Gråbo har tonläget mellan dem och Hyresgästföreningen hårdnat ordentligt – och ord verkar stå mot ord.

Ett 50-tal personer var på plats när Hyresgästföreningen höll informationsmöte kring den beslutade rivningen av kvarteret Riggen och delar av kvarteret Myran.

Ett 50-tal personer var på plats när Hyresgästföreningen höll informationsmöte kring den beslutade rivningen av kvarteret Riggen och delar av kvarteret Myran.

Foto: Felix Wedjesjö

Gråbo2023-02-16 16:01

Bara en enda stol är ledig. Resten av sittplatserna i lokalen på Jungmansgatan är upptagna. Klockan vilar någonstans mellan sen eftermiddag och tidig kväll och Zeljko Kranjec, jurist på Hyresgästföreningen, har inlett mötet.

– Gotlandshem pratar om utflyttning redan i år, trots att de inte verkar har fått ett rivningslov beviljat. De går händelserna i förväg, säger han inför det 50-tal personer som har dykt upp.

Som chef för den juridiska enheten vid Hyresgästföreningen i Stockholm – där även Gotland ingår – har Zeljko Kranjec tagit sig till Gråbo för att ”svara på juridiska frågor kring rivningen”, som det står i inbjudan. I ett pedagogiskt tempo går han igenom den process som en rivning innebär.

undefined
Zeljko Kranjec är chef för den juridiska enheten vid Hyresgästföreningen i Stockholm.

Dåligt isolerade tak och ytterväggar och risk för fuktskadade husgrunder. Redan tidigt i höstas var Gotlandshem och Hyresgästföreningen överens om att samtliga lägenhetshus i kvarteret Riggen – samt flera i det närliggande kvarteret Myran – på Gråbo var i ett dåligt skick och att något behövde göras.

I december beslutade så Gotlandshem att ”en renovering skulle bli för omfattande, så inriktningen är att riva och bygga nytt”. Det innebär att sammanlagt 148 lägenheter ska bort.

När Zeljko Kranjec pratar inför hyresgästerna upprepar han ofta samma korta mening: ”Är ni med?”. Det är för att se till att åhörarna förstår vilka rättigheter de har.

– Om en enda hyresgäst säger nej till att flytta så hamnar det ärendet i hyresnämnden. Och det kan sedan gå vidare till hovrätten. Det är först om de får rätt där som rivningen kan påbörjas, säger Zeljko Kranjec.

undefined
Under mötet ställde flera av åhörarna frågor till Zeljko Kranjec och Hyresgästföreningens andra företrädare. Men det var också många som satt tysta och bara lyssnade koncentrerat.

Under mötet i kvarterslokalen är det tydligt att han och Hyresgästföreningen tycker att Gotlandshems agerande både före och efter rivningsbeslutet har varit dåligt. Att hyresgästerna inte verkar ha fått tillräcklig information om sina rättigheter.

Till Helagotland.se säger Zeljko Kranjec också att Gotlandshem – utöver det ännu inte beviljade rivningslovet – i nuläget borde vara i gång med en bygglovsansökan för de hus som ska uppföras efter rivningen.

– Tror de att de har gräddfil i bygglovskön? Ett beviljat bygglov kan ju överklagas, och då kan den här processen ta lång, lång tid, säger Zeljko Kranjec.

LÄS MER: Höjda hyror väntar i nybyggda området • ”Går inte att svara exakt vilken summa”

Men enligt Gotlandshems vd Joakim Martell har bolaget räknat med att rivningsprocessen kan fördröjas genom utdragna bygg- och rivningslovsansökningar.

– Det kan vi hantera. Och vi hade ju inte kunnat lämna in en ansökan om rivningslov i smyg, utan att ha informerat. Ärenden i hyresnämnden är svårare. Om processen drar ut på tiden kanske vi blir tvungna att sälja fastigheterna i stället, säger Joakim Martell.

undefined
Joakim Martell är vd för Gotlandshem.

Tillbaka till kvarterslokalen. Under hela mötet sitter en man i kavaj, hängslen och slips på ett bord bredvid Zeljko Kranjec. Han heter Jonas Carlsson och är vice ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm, där Gotland alltså ingår. När Helagotland.se når honom några dagar senare skräder han inte orden om Gotlandshem.

– De vill inte ha något samarbete alls med oss. Jag har aldrig träffat på ett värre bostadsbolag och då har jag ändå hållit på med det här i 25 år, säger Jonas Carlsson.

När Joakim Martell får höra vad Jonas Carlsson har sagt är upprördheten tydlig.

– Det låter väldigt världsfrånvänt och jag blir lite chockad över att han uttrycker sig så. Ett oprofessionellt uttalande som inte visar på någon vilja att i så fall förbättra relationen. Det är oförskämt, säger Joakim Martell.

undefined
Jonas Carlsson satt bredvid Zeljko Kranjec under mötet. Bredvid honom syns Susanne Davidsson, som är förhandlare på Hyresgästföreningen Gotland.

Ord verkar därmed stå mot ord. Joakim Martell menar nämligen att Gotlandshem från första början bjöd in Hyresgästföreningen till möten med hyresgästerna i Riggen och Myran. Föreningen ska enligt honom också ha deltagit under ett öppet hus i Riggens kvarterslokal.

– Vi har informerat om Hyresgästföreningens roll – att det är som hyresgästernas fackförbund – och jag tror att de har fått fler medlemmar tack vare det, säger Joakim Martell.

Kritiken om att bolaget skulle ha gett bristfällig information har han svårt att förstå.

– Förra året stod jag personligen på åtta möten och berättade vad som skulle hända. Och visst, några hyresgäster dök kanske inte upp, men de fick exakt samma information hem i brevlådan, säger han och fortsätter:

– Två medarbetare träffar just nu också alla berörda hyresgäster i deras hem, för att informera dem. Om de sedan ändå har frågor så får de faktiskt höra av sig.

undefined
Maria Hörtin arbetar som folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen Gotland.
Lägenheterna i Riggen

I nuläget består kvarteret Riggen av sammanlagt 87 lägenheter. Fördelningen anges här nedan, med den ungefärliga månadshyran inom parentes.

1 rum och kök: 22 (4 600–5 000 kronor)
2 rum och kök: 22 (5 900–6 300 kronor)
3 rum och kök: 33 (7 600–8 100 kronor)
4 rum och kök: 10 (8 200–8 700 kronor)

Genomsnittlig kötid för lägenheterna skiljer sig åt beroende på storlek. Längst kötid – 19 år – har lägenheter med 3 rum och kök. Kortast kötid – 10 år – har lägenheterna med 1 rum och kök.

Källa: Gotlandshem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!