Region Gotland och då närmast socialförvaltningen skapar nu förutsättningar för Birkagården att återigen hålla dagöppet. Det är i mina ögon väl använda pengar även om det känns sorgligt att behovet av ett härbärge finns. Att härbärget dessutom behöver hålla öppet även dagtid ger en ännu mer problematisk bild av det samhälle vi lever i.
Det finns för många socialt utsatta och för få lösningar på deras utsatthet. Ett härbärge är väl den sista utvägen för ett samhälle som ska kallas ett välfärdssamhälle. Det som skulle behövas är bättre vård för personer med psykiska problem, bättre vård för personer med beroendeproblematik och fler bostäder både generellt och för socialt utsatta grupper. Dessutom bra förebyggande arbete redan i skolan, vilket jag uppfattar Gotland ligger bra till med. Men inget är så bra att det inte kan förbättras och ett barn som får tidig hjälp kan innebära att barnet som vuxen slipper hamna i ett beroende eller i social utsatthet.
Men de problem som kommit i och med att Birkagården tvingades stänga sin dagverksamhet ger en bild av fler problem i regionens verksamheter. Till P4 Gotland vittnar personer om att Korpen, där bland annat vårdcentralerna Visby Norr och Visby Söder har sina mottagningar, blivit en tillflyktsort för några av de socialt utsatta.
Något som bland annat lett till att toaletter på Korpen tvingats stänga under vissa tider. Något som i sin tur blev tufft för vårdcentralernas besökare som väntade på färdtjänstresan hem. Den intervjuade i radions reportage vittnar om väntetider på två, tre timmar utan möjlighet till toalettbesök vilket gjort att parken utanför fick nyttjas som toalett.
Det är inte bra att offentliga toaletter tvingas låsas och att nödiga tvingas göra sina behov i naturen, men vad slår mig är de extrema väntetiderna på färdtjänsten. Hur hamnade vi där? Och vad gör regionen för att hitta en lösning på de långa väntetiderna? Eller är två tre timmars väntan något man får räkna med nu för tiden?
Finland är numera medlem i Nato, men Sverige står fortfarande utanför. Och det känns som om att det är så det kommer att förbli. I alla fall en tid framöver. De eftergifter som Kristerssons regering gjorde till Turkiet gör nu att Turkiet kräver än mer. Vad är det man säger om att ge ett finger så blir det till slut hela handen.
Samtidigt känns det som en märklig situation när länder i ett säkerhetssamarbete använder ett lands osäkerheten för inrikespolitisk vinning och på så sätt hindrar det samarbete man själv är med i att bli än säkrare. Nu är vi där vi är och det var just det här som var orsaken till att Sverige valde att ansöka om medlemskap i Nato. Att inte bli enda land runt Östersjön och i Norden som stod utanför. Visst är det lite ironiskt att vi trots ansökan till Nato, hamnade just där vi inte ville hamna om vi inte ansökte till Nato.
Avslutningsvis vill jag gratulera Agnes Lundgren som valts till en av Feministiskt Initiativs partiledare. Även om FI är ett litet parti är det ändå stort att en gotlänning blir partiledare.