Misslyckad chefsrekrytering kräver en haveriutredning

Att Region Gotland tvingats köpa ut en chef efter knappt tre månaders anställning är ett stort misslyckande.

Vraket Fortuna på Fårö får bli genrebilden till regionens rekryteringshaveri. Varken Fortuna eller Fårö har något med ledarens innehåll att göra.

Vraket Fortuna på Fårö får bli genrebilden till regionens rekryteringshaveri. Varken Fortuna eller Fårö har något med ledarens innehåll att göra.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2023-04-13 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För trogna läsare kan början kännas igen, men ha tålamod.

När det nu visar sig att den chef som nu blivit utköpt tidigare fått sparken från två olika arbetsgivare kan rekryteringen verkligen ifrågasättas. Och då Torsten Flemming, tillförordnad regionchef, säger till helagotland.se, att regionen inte kände till att den nyligen utköpta chefen tidigare fått sparken ser jag rekryteringsprocessen som ett haveri.

Enligt Flemming är det inte regionen själv utan en rekryteringsfirma som haft ansvaret för processen som ledde fram till att chefen anställdes. Självklart tog regionen det definitiva beslutet men rekryteringsfirman stod för underlagen, som nu visar sig bristfälliga. 

Nu behöver det så klart inte betyda något att en chef fått sparken tidigare. Det kan ligga så många olika delar bakom arbetsgivarens beslut att de till och med kan vara till fördel för den sparkade, även om det är ovanligt. Men det är just därför det är viktigt för en ny arbetsgivare att veta vad som ligger bakom beslutet att avsluta de tidigare anställningarna. Och där har rekryteringsfirman misslyckats kapitalt.

Nog för att jag sen gammalt har uppfattningen att höga chefer hålls om ryggen av tidigare arbetsgivare, men ett bolag som har till uppgift att hitta lämpliga chefer till bland annat regioner borde ha rutiner för att komma runt det destruktiva skyddandet av kollegor som inte håller måttet. Det har ju inte heller varit svårt för media att hitta uppgifterna så det som nu skett är ett rent haveri och regionen måste tillsätta en haveriutredning, för här har man en läxa att lära.

Jag tycker också att regionens jurister ska sätta igång och undersöka om det är möjligt att kräva rekryteringsfirman på skadestånd. Jag är skeptisk, för regionen är inte så bra på att upphandla avtal där regionen också kan få ersättning om avtalen inte följs. 

Nu när fler uppgifter sipprat ut kan jag också konstatera att chefen fått ett guldkantat avgångsvederlag. Jag tänker då inte i rena pengar, för det är en ointressant fråga, utan i månadslöner. Om de uppgifter jag har fått till mig stämmer handlar det om 18 månadslöner och då förstår jag den kritik som Pia Malmros, Kommunals ordförande på Gotland, ger uttryck för på helagotland.se. Det är nog sällan som Kommunals medlemmar blir utköpta med 18 månadslöner, om det ens hänt. Där kan jag tänka mig att det som mest kan handla om 12 månadslöner, men även det lär då vara ovanligt. 

Att arbetsgivare däremot köper ut personal i stället för att genomföra långdragna interna processer utifrån lagar och paragrafer ser jag i många fall som ett sundhetstecken. Långdragna processer tar inte bara resurser från arbetsgivaren de är också mycket påfrestande för den enskilda arbetstagaren. Men då ska all personal behandlas lika och om nu nyanställda chefer får 18 månadslöner för att sluta borde det även gälla utslitna undersköterskor som inte kan omplaceras. Här finns nu ett märke för de fackliga organisationerna att ta höjd för när deras medlemmar inte kan jobba kvar oavsett anledning.

Det finns inga garantier för att rekryteringar blir bra. Oavsett om det gäller chefer eller arbetare. Men arbetsgivare måste göra vad de kan för att rekryteringen ska bli så bra som möjligt. Då gäller det att ha kloka rutiner som följs där tidigare arbetsgivare och kollegor kontaktas, där CV kontrolleras och intervjuer hålls på ett sätt som ger bra svar. Och då menar jag inte bara bra svar på de frågor som ställs utan även de svar man får mellan raderna.

De rutinerna har inte fungerat i den nu aktuella rekryteringen. Därför bör regionen tillsätta en haveriutredning för att lära inför kommande rekryteringar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.