En hög chef i Region Gotlands organisation har blivit utköpt för nära 1,2 miljoner kronor – trots att han har jobbat mindre än tre månader. Som Helagotland.se tidigare rapporterat finns en konflikt bakom att chefen nu får gå. Chefen har anmält bland annat fackliga företrädare för trakasserier och mobbning. Vad som ligger till grund för anmälan och vad de som anklagats ska ha gjort sig skyldiga till finns inga uppgifter om.
Bland regionanställda har hanteringen av ärendet blivit ett samtalsämne, där många reagerat. Inte minst efter att det visat sig att chefen avskedats hos en tidigare arbetsgivare som anklagade honom för illojalitet. Med hjälp av sitt fackförbund gick han då vidare med en stämning mot arbetsgivaren, som finns på fastlandet. Chefens fackförbund menade att han avskedats utan grund och att arbetsgivaren tagit minsta tillfälle i akt att säga upp honom. Men efter en månad i tingsrätten drog han tillbaka sin stämning på egen begäran.
I tingsrättens handlingar framgår inte orsaken till att chefen drog tillbaka sin stämning.
Kommunals ordförande på Gotland, Pia Malmros, är en av personerna som anmälts av den utköpta chefen, uppger hon själv. Hon säger också att hon inte vet vad anmälan består i och vad hon anklagas för.
– Jag är en av flera som han har anmält, säger hon och berättar att hon erbjudits och tackat ja till samtalsstöd hos företagshälsovården, eftersom hon mått dåligt av anklagelserna som hon menar saknar grund:
– Det har varit tufft, det här går tvärtemot mina värderingar. Jag har inte sett något som kan uppfattas som kränkande.
Att chefen nu köps ut på skattebetalarnas bekostnad tycker hon är fel, och gör att beskyllningar och anklagelser inte reds ut.
– Jag hade önskat en annan hantering av ärendet, säger Pia Malmros.
Hon anser att det nu inträffade visar att det finns en särbehandling av chefer hos regionen. Efter mindre än tre månaders anställning fick chefen över en miljon kronor för att sluta.
– De vi företräder behandlas annorlunda. Det finns ingen av våra medarbetare som hade fått ett sådant erbjudande, säger hon.
De interna konflikterna hos Region Gotland tycker Pia Malmros gör det svårare att få anställda att våga engagerar sig fackligt.
– Det finns en frustration, vår önskan har hela tiden varit att få en utredning som visar om det finns belägg för ryktena, och att få allt svart på vitt, säger hon.
Sedan första februari är Torsten Flemming tillförordnad regiondirektör. Det var han som skrev under avgångsvederlaget. Informationen att den tidigare chefen ska ha blivit uppsagd hos en annan arbetsgivare fanns inte med vid rekryteringen, och är något Torsten Flemming upplysts om först nyligen.
– Det var inte något vi visste om när han anställdes. Om det stämmer är det en dialog vi får föra med rekryteringsfirman, säger Torsten Flemming.
Han säger att han har förståelse för Kommunals kritik kring hur affären avslutades, men menar att den nu utköpta chefen vägrat medverka i fortsatt utredning efter sin anmälan.
– Jag kallar det här för en förtroendeskada, och det är det – mellan arbetsgivaren och facket. Vi måste lägga kraft på att reparera det, säger Torsten Flemming.
Fanns det grund i anklagelserna från den tidigare chefen?
– Arbetsgivaren har inte sett någon grund. Därför vänder vi oss till neutral utredare. För att vi tar en anmälan på stort allvar och är skyldiga att utreda.
Helagotland.se har sökt den nu utköpta chefen för en kommentar.