Alltså om vi skulle fira en riktigt svensk jul utan inblandning av andra, främmande, kulturer.
Precis som med allt annat är denna ljuvliga högtid ett mischmasch av influenser och nya traditioner. Och det finns fortfarande ingen statlig myndighet som pekar ut vad man får och inte får göra så vill man ha det på ett visst sätt så är det fritt fram att fira just så.
Alla har sina egna måsten och traditioner som på olika sätt måste finnas på plats för att det ska bli jul på riktigt. För många av oss är det barndomens ohöljda lyckokänsla vi eftersträvar att återskapa.
För andra är det precis tvärtom, barndomens mardrömsjular gör man allt för att glömma genom att skapa nya minnen och sammanhang.
Precis alla alternativ är helt i sin ordning.
I slutänden handlar det mest om en och samma sak: att umgås med nära och kära. Släkt eller inte.
Julen kan också vara en efterlängtad paus i andra relationer. Den till sitt arbete till exempel. Att få vara ledig och förhoppningsvis få tid för återhämtning är inte bara skönt, det är livsnödvändigt.
Är man ledig tillräckligt länge hinner man också reflektera över sina relationer. Både till jobbet och annat.
Några som nog går på ledighet med kluvna känslor till sin relation är Moderaterna och Socialdemokraterna på Gotland. Lyckoruset över den nyfunna gemenskapen har fått sin första prövning när regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S), rasar över samarbetspartiets, Moderaterna, politik på riksplanet.
Man har undrat lite över hur de ska ordna kommunikationen gentemot regeringsmakten när den ena parten ingår i densamma. Hur högt kan man skälla på sitt samarbetsparti utan att relationen tar skada? Eller håller de lokala moderaterna med om de hårda orden gentemot regeringens sätt att leda landet?
Är man ett dokusåpa-fan är det lätt att tankarna förs till SVT-serien "Gift vid första ögonkastet" där par som träffas första gången gör det samtidigt som de gifter sig. Sen får man följa dem under en prövotid där man testar om äktenskapet håller för vardagen eller inte.
Jag önskar hur som helst dem båda en riktigt god jul och välförtjänt ledighet över julen.
Hade vi ens haft en jul att fira utan utländska influenser? Frågan i inledningen härrör till det faktum att ordet jul troligen kommer från ett germanskt ord för en högtid som låg ungefär vid den tidpunkt då den kristna kyrkan senare kom att fira minnet av Jesu födelse.
På våra minoritetsspråk säger vi: Hyvää joulua! (finska). A freylekhn nitl! (jiddisch). Hyvvää joulua! (meänkieli). Baxthalo krečuno! (romska). Buriid juovllaid! (nordsamiska), buorre javlajt! (lulesamiska), Iahkoe jåvlem! (sydsamiska)
Men här på Gotland passar det kanske bäst ändå att önska alla läsare en riktigt goar jaul.
Ta hand om er och njut av era alldeles egna traditioner och sätt att fira.