Regeringens budgetnedskärningar slår hårt mot arbetet för att rädda hotade djur och växter, det visar en enkät till landets länsstyrelser.
Kraftiga neddragningar av medel till folkbildning oroar studieförbund och folkhögskolor. Klimatambitionerna är fortsatt höga men beslut tas som ökar Sveriges utsläpp istället för att minska dem.
Men: snart får vi lägre skatt på snus och plastpåsar.
Hurra.
Det är lätt att hitta SD:s inflytande i den budget som i veckan klubbades i Sveriges riksdag. Svårare är det att hitta klassiskt borgerliga inslag som insatser för att stärka näringslivet och arbetslinjen.
Sverige har gått in i recession, det vill säga att vår ekonomi minskar totalt sett. Inflationen är hög, gängvåldet fortsätter att skörda liv, kriget i Ukraina pågår, ett nytt vidrigt krig har blossat upp mellan Israel och Hamas.
Till detta har vi det höjda säkerhetsläget där nidbilder av Sverige sprids över världen vilket fått myndigheterna att höja terrorhotnivån från ett förhöjt till ett högt hot.
När man med denna bakgrund lyssnar till riksdagsdebatten inför budgetbeslutet blir man konfunderad över hur politikerna kan framhålla totalt olika påståenden om faktiska omständigheter och beslut. Det borde vara en tid för annat.
Att man tycker olika och har olika syn på varandras politik och dess konsekvenser är en sak. Men när regeringspartierna inklusive SD säger att man gör stora satsningar på välfärden, man sänker skatten för vanligt folk och gör historiska insatser för klimatet; medan oppositionen talar om stora nedskärningar i kommuner och regioner, att klimatpolitiken leder till ökade utsläpp och att skatterna höjs, då är det inte lätt att som åhörande medborgare hänga med i svängarna.
Skatten på diesel säger sig regeringen sänka medan andra säger att den höjs. I regeringens eget dokument formuleras det så här: "Skatten på diesel sänks 2024 ner mot EU:s minimiskattenivå. Det innebär en sänkning på ungefär 43 öre per liter (inklusive mervärdesskatt) jämfört med nivån som skulle ha gällt 2024 enligt nuvarande regelverk, men en viss höjning jämfört med 2023 års nivå".
Hängde ni med? Skatten sänks 2024 men ändå blir den högre än 2023. Okej.
En annan återkommande fråga där de olika partierna har helt olika bild av ett konkret riksdagsbeslut handlar om kärnkraften.
Tidöpartierna säger typ tio gånger om dagen att S, MP, V och C har bestämt att lägga ner svensk kärnkraft. Så även i veckans budgetdebatt.
Så här var det om jag tolkat källorna rätt:
Beslut om avveckling av Ringhals 1 och 2 fattades 2015 då Ringhals ägare Vattenfall och Uniper inte längre såg någon lönsamhet i fortsatt drift.
Det förslag som Tidöpartierna röstade för var att riksdagen skulle ge Vattenfall direktiv att driva Ringhals 1 och 2 vidare. Alltså riva upp sitt eget beslut att stänga. Hur det skulle gå till har jag inte lyckats hitta nån förklaring till, tar gärna emot tips av nån som vet.
Vattenfall säger i alla fall själva så här om möjligheten att backa beslutet att stänga reaktorerna: "Både Ringhals 1 och Ringhals 2 är permanent avställda och ett försök till återstart, om det ens skulle gå, skulle både kraftigt försena utvecklingen av ny kärnkraft och göra det svårare att förlänga livstiden för de befintliga fem reaktorerna vid Ringhals och Forsmark".
Att upprepa en lögn tusen gånger gör den inte sann.