Linder: "Folkbladets ledarsida borde bli koffeinfri"

Då kanske vi slipper överspända övertramp.

En kopp silverte kan vara balsam för själen för överspända.

En kopp silverte kan vara balsam för själen för överspända.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2020-09-02 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Har du hört talas om Godwins lag? Den formulerades av Mike Godwin redan 1990 i webbens ungdomsår. Den rörde diskussioner på Usenet, som då var ett system för meningsutbyten mellan olika datoranvändare. Lagen lyder:

As a Usenet discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one."
Fritt översatt går lagen ut på att ju längre en diskussion pågår, så närmar sig risken 100 procent för att någon liknar något vid Adolf Hitler eller nazismen. Denna iakttagelse gjorde Godwin efter att ha sett hur långa diskussioner så gott som ALLTID urartade på detta sätt, oavsett hur balanserade inläggen var i början och vilket diskussionsämnet än var

Erik Fransson, som gör Folkbladets ledarsida i GT, förlorar ingen tid. Han släpar fram nazisterna omedelbart. Detta efter att ha läst min måndagsledare om hur religionskritik inte ska jämställas med hets mot folkgrupp. Detta sedan tre i och för sig fäaktiga personer frihetsberövats i Malmö, just för hets mot folkgrupp, efter att ha spelat fotboll med en koran.

>> LÄS FRANSSONS LEDARE HÄR

Jag ska i denna kommentar till Erik Fransson text trots allt försöka visa mer återhållsamhet och mer gott humör än han förtjänar, istället för att be honom köra upp sitt X i sin Y.

"Det var nästan så jag satte morgonkaffet i halsen när jag läste måndagens ledare i Gotlands Allehanda", inledde Erik Fransson i går.

22 augusti i fjol var det min vikarie Jakob Styrenius som fick Erik Fransson att "sätta kaffet i vrångstrupen".

22 februari 2018 var det Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll som sagt något som gjorde så att Fransson höll på "att sätta morgonkaffet i fel strupe".

17 maj 2017 lyssnade han på Regionfullmäktige och då "håller jag på att få morgonkaffet i vrångstrupen".

Mitt råd till Erik Fransson måste bli att sluta med kaffet. Och utan kaffe lugnar han kanske ner sig och blir mindre benägen till överilade övertramp.

Det är djupt problematiskt att vanvördnad mot en religiös skrift likställs med hets mot folkgrupp. Reportrar utan gränser har publicerat rapporten ”Blasfemi – information offrad på religionens altare” (2013) där man fann att omkring hälften av världens länder förbjuder kritik mot religion eller ”traditionella värden”. Och problemet ansågs växande. Föreställningen av utövare av (somliga) religioner inte får såras eller uppröras av religionskritik breder ut sig.

På en direkt fråga i en SVT-intervju ansåg Reportrar utan gränsers dåvarande ordförande Jonathan Lundqvist att lagstiftningen i Sverige gått över gränsen i sina försök skydda mot kränkningar och hot:

– Enligt min uppfattning innebär den svenska lagstiftningen en inskränkning i yttrandefriheten, helt klart. Det finns en risk för att lagstiftningen om hets mot folkgrupp börjar tillämpas för att skydda religioner och dogmer istället för att skydda individer. Man måste kunna skilja på att ifrågasätta en persons idé och att ifrågasätta själva personen.

Denna distinktion är det tyvärr alltför många som inte klarar av. Därför behöver den påpekas.