Man kan onekligen bli mörkrädd för mindre

Ljus i offentliga miljöer ger trygghet och visar omtanke.

Huga.

Huga.

Foto: Karin Hertz

Ledare2023-11-30 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det finns ibland fördelar med mörker. Växtlighet lär exempelvis må bättre om den inte utsätts för ljus dygnet runt. Mörker kan också ge människor upplevelser som de annars skulle gå miste om. Yle berättar om hur man för några år sedan agerade på Island, i huvudstaden Reykjavik.

"Stadsfullmäktige i Islands huvudstad Reykjavik beslöt att släcka all belysning i staden för att norrskenen skulle synas bättre. Också stadsborna uppmuntrades att hålla lamporna släckta."

I Reykjavik släckte man också stadens belysning medan man på radion berättade om stjärnhimlen.

För en fastlänning som levt med höga nivåer av det som åtminstone på engelska kallas "ljusföroreningar" så är en stjärnhimmel sedd från den gotländska landsbygden en fantastisk upplevelse. Plötsligt kan man förstå varför stjärnorna och fantasier om dem kunde uppta en så stor del av världsbilden under den förelektriska tiden. Den tid då det verkligen blev mörkt när solen gick ner.

Men efter att Reykjavik hade släckt så tände man ljuset igen. Det finns väldigt stora nackdelar med mörkret också. Ljus låter oss exempelvis arbeta, plugga och läsa. En av vanligaste brandorsakerna var förr när folk använde levande ljus för att läsa i sängen och orsakade eldsvådor. Den risken löper du knappast om du somnar ifrån din sänglampa.

Att ljus ger trygghet, och inte bara i form av exempelvis trafiksäkerhet, blir också uppenbart när man läser om polisens trygghetsundersökning 2023.

Ljus skänker inte bara upplevd trygghet utan det kan också trycka undan verksamhet som i bokstavlig mening är ljusskygg.

Vi har i dag möjligheter att skapa mer ljus per kilowattimme än någon tidigare. Växjö Elektriska skriver på sin hemsida:

"En LED-lampa drar ungefär 90 procent mindre el och håller 25 gånger längre än en vanlig glödlampa."

På nattliga satellitfoton är Nordkorea en svart fläck. I länder där man bryr sig mer om sina medborgare och där man har resurserna så lyser man upp deras värld. Den kan lysas upp med LED-lampor till en bråkdel av den kostnad som tidigare artificiella ljuskällor krävt. De ljuskällor som användes då ett betydligt fattigare Sverige började ordna gatubelysning.

Ändå är det nu som man till och med avvecklar offentlig belysning när befintliga armaturer tjänat ut. Det är nu som myndigheterna inte anser sig ha råd att hålla ljuset tänt, eller så har man inte kapaciteten att komma överens om vem som ska betala. Tidigare upplysta platser återerövras av mörkret.

Sverige har problem som är verkligt svåra att lösa. Mörkret är inte ett av dem, trots de långa vinternätterna. Allt som krävs är god vilja och rimliga prioriteringar.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.