"What happens on Gotland stays on Gotland"

De kraftigt ökade färjepriserna som drabbar Gotland verkar vara problem som regeringen anser även ska lösas på Gotland.

En genrebild från DJ Battle på Kallis i Visby under Almedalsveckan där det brukar festas till ordenrligt. Personerna på bilden har ingeting med ledarens text att göra.

En genrebild från DJ Battle på Kallis i Visby under Almedalsveckan där det brukar festas till ordenrligt. Personerna på bilden har ingeting med ledarens text att göra.

Foto: Marko Saavala

Ledare2023-04-05 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Från Las Vegas, Sin City/Syndens Stad fick vi veta att det som hände i Vegas, stannade i Vegas. What happens in Vegas, stays in Vegas. En reklamslogan som osar grabbighet när den är som sämst. 

Jag kan mycket väl tänka mig att en liknande syn har funnits på Almedalsveckan. I alla fall bland politiker och partiarbetare på en nivå i partiorganisationerna som tillåter utsvävningar utan att synas på medias radar. Då politikerveckan pågått under många år har några av dessa personer fått ledande befattningar och kanske tagit med sig tanken om Gotland som en plats där händelser man inte vill ta i stannar kvar. 

För nu upplever jag att en liknande kultur gäller regeringen i dess utövning av en politik för hela landet. Att Gotlands problem stannar på Gotland för gotlänningarna att lösa. 

Att de stora problem som de kraftigt ökade färjepriserna medför där hela öns fortlevnad och utveckling står på spel inte verkar bli sedda av regeringen.

Att Gotland får lösa Gotlands problem, vilket är långt ifrån regeringens uttalande om att föra en politik för hela landet.

Kön ringlar lång av gotlänningar i olika roller som berättar för regeringen om de problem som drabbar landets enda ö-region, i och med de kraftigt höjda färjepriserna. Nu senast är det idrottsrörelsen som för fram fakta för den situation de befinner sig i, allt för att försöka påverka så den kommande upphandlingen inte försämrar gotländsk idrotts möjligheter att delta på lika villkor som idrottsutövare på fastlandet. Eller i alla fall något så när lika villkor. 

Nu inför påsk får vi ta del av andra följder av de höga prisökningarna. Familjer som tänkt sig fira påsk på Gotland tvingas nu tillbringa helgen var för sig. Föräldrar som inte får träffa sina barn. Barn som inte får tillbringa en långhelg med sina mor- eller farföräldrar. Familjer som isoleras från varandra.

Regeringens ovilja att ta på sig ledartröjan är markant trots tidigare utfästelser. När Ulf Kristersson som nyvald statsminister deklarerade sin regeringsförklaring förklarade han tydligt: ”Jag kommer nu bilda en regering för hela Sverige och för alla som bor här.” 

Tydligen ingick inte Gotland i hans version av ”hela Sverige”.

Hanna Westerén Socialdemokratisk ledamot av Sveriges riksdag gör vad hon kan för att uppmärksamma regeringen på de problem som Gotland nu står inför. Hon har vid flera tillfällen ställt frågor till regeringsföreträdare, men känner inte att hon får svar. Antingen ges ett svar helt utan innehåll eller så bollar den tillfrågade regeringsföreträdaren frågan vidare till någon annan. I tisdagagens GT här på Gotlands Folkblads ledarsida och på Helagotland.se beskrev Westerén en frustration. ”Från regeringspartierna hörs ingenting och det är allvarligt”

Jag kan inte annat än att hålla med Hanna Westerén. Det är allvarligt att vi har en regering som tillåter en landsända att isoleras. Jag upplever att regeringen anammat den grabbiga slogan från Las Vegas, när det gäller de kraftig höjda priserna på Gotlandstrafiken. Gotlands problem ska lösas på Gotland av gotlänningarna. What happenes on Gotland stays on Gotland.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.